19. 01. 2021.
Namirnice bez kofeina koje će vam pomoći da izdržite naporan dan

Namirnice bez kofeina koje će vam pomoći da izdržite naporan dan

Namirnice bez kofeina koje će vam pomoći da izdržite naporan dan

Ako ste u potrazi za nečim što će vam podići nivo energije, morate znati da kofein nije jedini prirodni izvor Iako i kava ima svojih prednosti, neki ljudi imaju nisku toleranciju na kofein, dok su drugi traže za načinom kako da smanje svoju zavisnost o njemu.

1. Jabuka Dok jabuke sadrže nula kofeina, one imaju puno šećera, ali dobre vrste. Fruktoza je prirodni šećer, koji se nalazi u jabuci, i koji ima relativno nizak glihemijski indeks pa ti neće omogućiti samo brzi nalet, a zatim pad energije, kao kava ili energetska pića.

2. Voda Osjećaš se umorno i tromo? To bi mogla biti nuspojava blage dehidracije. A ako vam treba nešto što će vas brzo pogurati, uzmite čašu hladne vode s vitaminskim tabletama. Ispijanje vode tokom dana, pomoći će ti da ostaneš budna i na oprezu.

3. Biljni ekstrakti Prilikom kupovine čajeva bez kofeina ili dodataka, koji će ti pomoći da ostaneš budnija, traži one s ginsengom, ginko bilobom, crvenom paprikom, ekstraktom Schisandra bobica ili Ashwagandhe. Ginseng i ginko biloba povećavaju protok krvi i umanjuju stres, dok su ostale biljke odlične u podizanju energije i mentalne budnosti.

4. Vitamin B Nedostatak vitamina B može uzrokovati umor i slabu koncentraciju. Ako ti se ne sviđa uzimanje previše dodataka, jednostavno povećaj unos hrane, koja je bogata spomenutim vitaminon. To su nemasno meso, soja, orasi, sjemenke, jaja, žitarice itd.

5. Visokoenergetske grickalice I pritom mislimo na zdrave grickalice s proteinima i dobrim ugljikohidratima, koji se bore protiv umora. Npr. integralni hljeb ili krekeri s maslacem od kikirikija, jogurt sa svježim voćem i orašastim plodovima, sirovo povrće sa svježim sirom, sendvič od tunjevine ili ćuretine, svježe banane, kokice itd.

(NN, index.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender