21. 01. 2021.
Eksperiment iz učionice: Čist dokaz da socijalizam ne funkcioniše

Eksperiment iz učionice: Čist dokaz da socijalizam ne funkcioniše

Eksperiment iz učionice: Čist dokaz da socijalizam ne funkcioniše

Profesor ekonomije na lokalnom univerzitetu je dao izjavu da nikada nije oborio nijednog studenta, ali da je nedavno oborio cijeli razred. Taj razred je insistirao na tome da socijalizam funkcioniše i da u istome niko neće biti siromašan i niko neće biti bogat, dakle sjajan sistem postizanja jednakosti.

Profesor je onda rekao: “U redu, imaćemo eksperiment u ovom razredu” … Sve ocjene će biti izračunate u prosjek i svi će dobiti istu ocjenu tako da niko neće pasti i niko neće dobiti ocjenu 5.

Nakon prvog testa, ocjene su izračunate u prosjek i svako je dobio 4. Studenti koji su marljivo učili su bili uznemireni a studenti koji su učili malo su bili srećni. Kako se približavao drugi test, studenti koji su učili malo su sada još manje učili a oni koji su učili marljivo su odlučili da i oni žele besplatan provod pa su i oni učili malo.

Prosjek drugog testa je bio 2. Niko nije bio zadovoljan.

Kada je treći test prošao, prosječna ocjena je bila 1.

Kako su se testovi nastavili rezultati se nikada nisu povećavali, kako su prepirke, okrivljavanja i prozivanja imenima proizvodili ljutnju i niko nije htjeo učiti u korist bilo koga drugog.

Na njihovo veliko iznenađenje, SVI SU PROPALI i profesor im je rekao da će i socijalizam na kraju propasti, jer kada je nagrada velika i napor do uspjeha je veliki, ali kada vlada preuzima svu nagradu, onda niko neće pokušavati ili željeti da uspije. Ne može biti jednostavnije od toga. (Proslijedite ovo drugima).

  • Zakonima siromašne ne možete podići u prosperitet donošenjem zakona kojima se bogati lišavaju od prosperiteta.
  • Ono što jedna osoba dobija bez rada, neko drugi mora da stvara bez dobitka.
  • Vlast ne može dati nikome ništa bez da prvo oduzme od nekog drugog.
  • Bogatstvo ne možete umnožavati njegovim dijeljenjem!
  • Kada polovina ljudi dođu na ideju da oni ne moraju da rade, jer će druga polovina brinuti o njima, i kada druga polovina dođu na ideju da zapravo ne vrijedi raditi, jer će neko drugi dobiti ono za što oni rade, to je početak kraja svake nacije.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender