16. 01. 2021.
Kako da gajite lavandu

Kako da gajite lavandu

Kako da gajite lavandu

Zbog svojih ljekovitih svojstava lavanda se uzgaja još od vremena stare Grčke, kada je korišćena pri liječenju nesanice i problema sa varenjem. Rimljani su je koristili u vjerskim obredima, a takođe su od nje spravljali i mirišljave losione i kupke. U Provansi u Francuskoj se nalaze mnogobroj­ne plantaže lavande kao i fabrike za proizvodnju eteričnih ulja, kupki, parfema, meda, čajeva i drugih proizvoda od lavande. Otkrivamo vam nekoliko uputstva za gajenje lavande i na našim podnebljima.

1. Vrijeme cvjetanja

Lavanda je zimzelena, izuzetno aromatična, poludrvenasta biljka žbunastog habitusa, visine između 50 i 80 cm. Zbog atraktivne boje cvjeta i prijatnog mirisa može biti veoma interesantan element svake bašte ili terase. Cvjetovi su svjetlo do tamnoljubičasti i javljaju se u periodu između juna i avgusta, a pored toga jako je dekorativna i u periodu van cvjetanja zahvaljujući gustom žbunastom habitusu i sivo-zele­nim do srebrnastim listovima. Veoma je pogodna vrsta za obrazovanje niskih živih ograda i bordura jer dobro podnosi orezivanje.

lavender (1)
2. Kako gajiti lavandu u našim uslovima

Iako nije autohtona vrsta kod nas, lavanda dobro podnosi naše klimatske uslove i može se uspješno gajiti, uz par mjera predostrožnosti. Optimalni period za sadnju lavande su proljećni mjeseci april i maj, pri čemu je jako bitno voditi računa o tome da zemljište mora da bude dobro drenirano tj. propusno, vlažna područja treba izbjegavati. Kod uzgajanja lavande u saksijama, važno je staviti drenažni sloj šljunka na dno saksije. U početnoj fazi, nakon sadnje, zahtjeva zalije­vanje, dok kasnije jako dobro podnosi sušu, a tokom zimskih mjeseci je ne treba zalijevati. U uslovima kada je zemljište bez vode može da podnese i jako niske temperature, čak do -20 C, ali voda u zemljištu dovodi do smrzavanja korjena. Takođe, bitno je da lavandu pozicionirate na mjesto gde će biti zaštićena od vjetra i imati puno sunca, jer u sjenci ne uspjeva.

3. Višestruka primena i lekovita svojstva

Pored toga što je veoma dekorativna i prijatnog mirisa, lavanda u vašem vrtu ili na vašoj terasi može imati i više namjena od estetske. Miris lavande odbojan je mnogim insektima, kao što su, na primjer, komarci, tako da vas saksija sa lavandom ili svežanj suvih cvjetova na prozoru moze odbraniti tokom ljetnjih mjeseci.

lavender

 

Ulje lavande blagotvorno djeluje na opekotine i rane jer ima antiseptičko dejstvo i podstiče regeneraciju tkiva. Njegova primjena preporučuje se i kod gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži. Lavanda ima veliku primjenu i u kozmetičkoj industriji pri proizvodnji parfema i preparata za njegu tijela.

 
4. Sušenje lavande i kućna upotreba

Ukoliko je gajite, možete sami veoma lako osušiti cvjetove lavande. Treba da ih uberete odmah nakon otvaranja pupoljaka i, u što kraćem roku nakon branja, u svežnjevima okačite cvjetom na dole da se suše na vazduhu. Osušen cvijet lavande podjednako je mirisan kao i svjež i može se koristiti u potpuriju, mirisnim kesicama za osvježenje ormara i spas od moljaca. Osim cvijeta, i sitno nasjeckani svježi ili sušeni listići lavande se mogu koristiti kao začin u nekim jelima, ili kao čaj.

(kucastil.rs)

lavender-soap-lavender-sea-salt-health-and-beauty-wallpaper

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender