17. 01. 2021.
Prikazan film o Spomenku Gostiću, najmlađem borcu VRS

Prikazan film o Spomenku Gostiću, najmlađem borcu VRS

Prikazan film o Spomenku Gostiću, najmlađem borcu VRS

Petnaestogodišnji dječak, Spomenko Gostić, 20. marta 1993. godine, poginuo je od granate na Ozrenu, noseći pušku i uniformu Vojske Republike Srpske. Rođeni Dobojlija, bez roditelja, porodicu je našao među saborcima, ali ne zadugo. Ostao je upamćen kao najmlađi srpski borac koji je izgubio život boreći se za Republiku Srpsku.

Doboj mu se juče odužio – počelo je iscrtavanje murala u njegovu čast, a prvi put je prikazan i film Mileta Savića, “Spomenko na vječnoj straži”.

“To je bio jedan veliki zadatak, napraviti tako nešto a da nikoga ne uvrijediš, a da pokaže veličinu tog dječaka, koji nije htio da ode u Pariz, htio je da ostane sa svojim saborcima i da odbrani svoje selo i Republiku Srpsku”, kaže Mile Savić, autor filma.

Saborci ga nisu zaboravili – dječaka koji se hrabro nosio sa ratom kao veliki, koji je ranjavan nekoliko puta i koji je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

“Pamtim ga kao drago dijete, nestašno, puno elana. Svugdje se nalazio, bio je pun energije pozitivne. Svako ga je prizivao i s njim je volio da se našali i da popriča”, prisjeća se Branko Milivojević, saborac Spomenka Gostića.

Vladika zvorničko-tuztlanski Hrizostom služio je jutros parastos za Spomenka. Nakon što je podlegao ranama od ranjavanja, Spomenko je 1993. sahranjen u selu Jovići, koje se danas nalazi u Federaciji BiH. Njegovi saborci planiraju premještanje posmrtnih ostataka na teritoriju Republike Srpske.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender