15. 01. 2021.
Zeleni krovovi postaju obavezni u Francuskoj

Zeleni krovovi postaju obavezni u Francuskoj

Zeleni krovovi postaju obavezni u Francuskoj

Prema novom zakonu koji je nedavno usvojen u Francuskoj, sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju dijelom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima.
“Zeleni krovovi” funkcionišu kao izolacija koja pomaže da se smanji energija potrebna za grijanje zgrade zimi i hlađenje tokom ljeta. Takođe, sakupljaju kišnicu i pružaju dom pticama.

Francuski aktivisti su prvobitno željeli zakon po kojem bi cijeli krovovi morali da budu “zeleni”. Međutim, i djelimično pokriveni krovovi su dobar početak i krupan korak u dobrom pravcu. Neki kažu da je usvojeni zakon zapravo bolji, jer ostavlja mogućnost vlasnicima da instaliraju i solarne panele koji obezbjeđuju obnovljivu energiju.

Zeleni krovovi su već veoma popularni u Nemačkoj i Austriji, kao i u kanadskom gradu Torontu gde je 2009. usvojen zakon o “zelenim krovovima” na svim industrijskim i stambenim zgradama. Francuska je, sigurno, na dobrom putu, ali i ostatak sveijta bi trebalo da prihvati odličnu ideju da benefiti koje pružaju zeleni krvovi maksimalno iskoriste.

(kucastil.rs)
ACROS_FukuokaKentaMabuchiCC-BY-SA-2

Tokyo Roof Park
Tokyo Roof Park

Chicago-City-Hall-intensive-green-roof Pujia-Primary-School-Rooftop-Farm greenrooftechnology_01

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender