21. 01. 2021.
Svjetski dan poezije u Banjaluci: Samo se srce za srce može dati

Svjetski dan poezije u Banjaluci: Samo se srce za srce može dati

Svjetski dan poezije u Banjaluci: Samo se srce za srce može dati

Svjetski dan poezije sinoć je prigodnom manifestacijom obilježen u Banjaluci u Banskom dvoru. Ovaj dan je 1999. godine proglasio UNESCO, a svrha proglašenja Svjetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svijetu.

Predsjednica poetskog kruga „Stihovnica“ Enea Hotić zajedno sa svojim kolegama organizovala je ovo prigodno veče.

„Iskoristili smo Svjetski dan poezije koji mi  smatramo svojom slavom, da okupimo književnike Banja Luke, one koji su članovi Udruženja književnika i one koji to još uvijek nisu i da se obratimo publici“ rekla je Hotićeva.

Ove godine Svjetski dan poezije u Banjaluci bio je u znaku Rusije. Rusija za pjesnike prema riječima organizatora predstavlja enigmu, nešto što ih zaista intrigira, ruski pjesnici, književnici i umjetnici, kako god i gdje god krenu, vraćaju se njima, ruskoj književnosti i ruskoj umjetnosti.

Svakako iznenađenje večeri bio je sedmogodišnji Arsenije Levkovski koji je recitovao stihove ruskog književnika Vladimira Vladimiroviča Majakovskog. Ovaj sedmogodišnjak pobrao je simpatije svih prisutinih.

Pored Arsenija svoje, ali i stihove poznatih pjesama imali su priliku da recituju Stevka Kozić Preradović, Vesna Petrović iz Šida, Jelena Glišić, Rajka Milišić, Selena Berić, Ranko Preradović, Jovan Bundalo iz Beograda, Miladin Berić, Zvonimir Bagarić-Bagi te Anđelko Zablaćanski.

„Ogruti se stihom, odvažiti se korakom, suzom i osmijehom jeste život. A život je najbolje što nam se dogodilo. Mi smo večeras slavili život“ poruka je večerašnje manifestacije.

 

Između ledom okovanih

stabala

luta odbjegli

duh

pobjegao iz svega

datom mu

tijela

tražeći po mjesečevim

stazama

zavijane tragove

Čovjeka.

 

Jelena Glišić

 

(Maja Cvijanović/Tijana Krčić/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender