21. 01. 2021.
Vrbas u Banjaluci najprljaviji na potezu od Trapista do Zalužana

Vrbas u Banjaluci najprljaviji na potezu od Trapista do Zalužana

Vrbas u Banjaluci najprljaviji na potezu od Trapista do Zalužana

Manjak kolektora i nebriga građana za očuvanje životne sredine, dovele su do velikog stepena zagađenosti otpadom i fekalijama rijeke Vrbas. To je naročito izraženo u donjem toku od Trapista ka Zalužanima i dalje prema ušću.

To tvrde ekolozi, prirodnjaci, ribolovci i ronioci koji najbolje poznaju krajišku ljepoticu. Povodom obilježavanja 22. marta, Svjetskog dana voda članovi Ronilačkog kluba “Buk” u saradnji sa studentima Univerziteta za poslovne studije UPS, gradskim sportsko-ribolovnim društvom, preduzećem “Vodovod” i Dajak klubom “Banjaluka”, danas su od 11 do  14 časova čistili korito Vrbasa na potezu od Gradskog do Zelenog mosta.

– Plan je da naša ronilačka ekipa sa čamcem izvadi krupni otpad iz rijeke, a da studenti očiste lijevu i desnu obalu Vrbasa – rekao je predsjednik RK “Buk” Borislav Trninić.

Dodao je da je najzagađeniji donji tok rijeke i to na području Trapista i Lazareva i da bi gradske vlasti trebalo da obrate više pažnje baš na taj dio Vrbasa.

Predsjednik Centra za životnu sredinu Nataša Crnković, smatra da je uzaludno čistiti korito rijeke ukoliko se svijest građana ne promijeni i ne počnu voditi brigu o tome gdje i kako odlažu otpad.

– Nažalost, veliki broj ljudi živi uz obale Vrbasa i smeće baca u rijeku. To je dovelo do negativnih pojava a najizraženiji je ugrožavanje pojedinih vrsta ribe. Mladica je jedna od tih vrsta pa je trenutno na snazi trogodišnja zabrana lova ove plemenite vrste ribe koja može da obitava samo u čistim vodama. I druge riblje i životinjske vrste su ugrožene zbog ljudske bahatosti – rekla je Crnkovićeva.

Ona je istakla da hitno treba povećati broj kolektora.

– Da bi očuvali Vrbas kao prirodno blago potrebno je izgraditi više prečistača za otpadne vode – kazala je Crnkovićeva.

Ribolovci ističu da je u donjem toku Vrbasa, na dijelu u Lazarevu, gotovo nemoguć ribolov zbog fekalnog otpada.

– Velike količine plastičnih vrećica, toalet papira i drugog otpada stižu u rijeku iz kolektora. Gotovo svakodnevne oscilacije u nivou Vrbasa, ostavljaju kese i otpad na granama, a pogubne su i za riblji fond – rekao je ribočuvar Marinko Popović.

Tender

Gradska uprava raspisala je tender za izbor izvođača radova koji bi u toku godine locirao i čistio krupni otpad iz rijeke Vrbas na potezu od Karanovca  do Zalužana.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender