16. 01. 2021.
„Albanska golgota 100 godina kasnije“: Momci prešli isti put kuda se nekad povlačiše preci

„Albanska golgota 100 godina kasnije“: Momci prešli isti put kuda se nekad povlačiše preci

„Albanska golgota 100 godina kasnije“: Momci prešli isti put kuda se nekad povlačiše preci

„Albanska golgota 100 godina kasnije“ je ekspedicija koja ponavlja put srpskog naroda i vojske tokom povlačenja 1915. godine i na taj način obilježava ovaj tragičan i veličanstven događaj, jedinstven u našoj i svjetskoj istoriji.

Albanska golgota počinje onda kada se srpska vojska, nakon pobjede na Ceru i Kolubari, zbog velikog siromaštva, širenja zaraznih bolesti i napada Austrougarske, Njemačke i Bugarske u decembru 1914. godine kreće povlačiti. Prva namjera im je bila da se povuku ka Solunu preko Makedonije međutim, bugarska vojska je presjekla put. U Peći se odlučuje da vojnici trebaju ići u tri smijera a jedan, od ta tri je preko Skadra.

Marko Nikolić, Nenad Mitrović, Nemanja Nešković i Marko Marković su članovi ekspedicije koji su ovim ponavljanjem puta željeli da iskažu najiskrenije divljenje i odaju počast legendarnim precima na čijim ramenima i danas stojimo.

albanija

Javljalo im se jako puno ljudi sa zahtjevima da budu dio misije. Međutim, po mišljenjima članova ekspedicije te ljude nije zanimala istorija već isključivo lično zadovoljstvo i nešto čime bi se mogli pohvaliti drugima.

Kako su došli na ideju da ponove put srpske vojske?

„Dok sam vodio jednu turu na Prokletijama naš klijent Marko Marković je začuđeno rekao: Ne mogu da vjerujem da niko, nakon 100 godina, nije odao počast ljudima koji su nekada prelazili ovu planinu i ovdje ostavili svoje živote. Na to sam odgovorio: Vidiš, ja ću organizovati i mi ćemo to učiniti. Bio bi red“ rekao je Marković.

Oni smatraju da je „Albanska golgota 100 godina kasnije“ priča svih nas i da bi svako trebao bar jednom otići na ovo hodočašće.

Otpočeli su ekspediciju u istom periodu i sa istog mjesta kao i srpska vojska 1915. godine. Odnosno početkom decembra 2015. godine iz Peći. Njihova ruta je najteža od tri glavne i počinje u Peći, na 560m nadorske visine, nastavlja se preko Prokletija (vrha Čokora 1.850m) i dalje ide granicom do Skadra pa do Drača. Ukupno je duga 280 km, a ekspedicija je trajala 2 sedmice.

2. decembra krenuli su za Dečane gdje su imali mogućnosti da cjelivaju mošti Stefana Dečanskog.

albanija 1

Sutradan su stigli do Peći odakle je većina srpske vojske započela „smrtno putovanje“. Nastavljaju put preko Djevojačkog krša, vrha visokog 2000m.

„Imali smo sreće da je vrijeme bilo sunčano te da brže pređemo Prokletije koje su veoma strme i teško prohodne i bez padavina“ rekao je Mitrović.

Nakon što su prešli granični prelaz između Crne Gore i Albanije krenuli su ka Skadru.

„Dolazimo u Skadar i obilazimo tvrđavu Mlada Bojkovica, mjesto gdje se Kir i Drim spajaju, Bojana izvire iz Skadarskog jezera a okruženo je Prokletijama. Zatim nas monoton put 100km vodi do Drača, našeg konačnog cilja.“ Iz Drača otišli su trajektom do Krfa, a iz Krfa do Kajmakčalana.

„Albanska golgota 100 godina kasnije“ rodila je u petorici planinara saznanje o patnji i nesreći vojnika i kroz cijeli region poslala poruku:“Ne dozvolite da se golgota zaboravi ali ni da se ponovi!“

(Dragana Kuzmanović/mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender