17. 01. 2021.

Banja Luka: Počinje proljećno čišćenje grada, pročitajte plan akcije

Sadnjom stabla u dvorištu Osnovne škole „Branko Ćopić“, u ponedjeljak, 28. marta, simbolično će započeti ovogodišnja proljećna akcija čišćenja i uređenja grada. Najavio je ovo gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi Gradske uprave.

Akcija će trajati do 18. aprila, a kako je istakao gradonačelnik – cilj je da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka i drugog otpada koji ugrožava životnu sredinu, izuzev građevinskog čiji odvoz nije predviđen ovim aktivnostima.

– I ovim putem pozivamo sugrađane, škole, organizacije, ustanove i udruženja  da se uključe u ovogodišnju akciju jer ćemo tako svi zajedno doprinijeti da naš grad bude uređeniji i ljepši za Dan grad. Akcija će biti provedena na gradskom i seoskom području, na način da građani iznose kabasti otpad na postojeća kontejnerska mjesta, dok će radnici „Čistoće” i „Eko-euro tima” odvoziti taj otpad – kazao je gradonačelnik, ističući da su dosadašnje akcije imale svoj puni smisao jer se u tim aktivnostima odveze veliki dio otpada. Tako je u prošlogodišnjoj akciji sa gradskog i seoskog područja  prikupljeno 448 tona otpada.

Građani se o akciji mogu informisati u svim mjesnim zajednicama kako seoskog tako i urbanog područja, gdje će biti objavljeni plakati sa rasporedom – mjestima  i terminima odlaganja odnosno odvoza prikupljenog otpada.

Sve informacije građani mogu dobiti i u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja putem brojeva telefona: 244-593 i 244-444 lokal 768, kao i na zvaničnoj internet stranici Grada.

Planirana sredstva  za  proljetnu i jesenju akciju ove godine iznose 60.000 KM.

Gradonačelnik je, ovom prilikom, najavio još jednu akciju koju organizuje Grad Banja Luka.

Riječ je akciji „Biramo najuređenije“, koja će trajati od 4. aprila do 20. maja.

-Četrnaesti put zaredom, biraćemo najuređenije dvorište, školsko dvorište, zajednicu etažnih vlasnika i najljepši balkon. Nadamo se da će naši sugrađani učestvovati i u ovoj akciji čiji nagradni fond iznosi 3.000 KM – rekao je gradonačelnik.

On je sa današnje konferencije apelovao na sugrađane da čuvaju komunalnu opremu, koja je često na meti vandala, posebno dječija igrališta.

Plan provođenja: U periodu od 28. marta do 8. aprila akcijom će biti obuhvaćene  gradske mjesne zajednice na desnoj obali Vrbasa i seoske mjesne zajednice koje gravitiraju magistralnom putu Banja Luka – Jajce i platou Manjače,  a  od 05. do 18. aprila  akcija će se provoditi  u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju  magistralnom putu  Banja Luka – Prijedor i putu Banja Luka – Bronzani majdan. Kompletan operativni plan provođenja akcije po mjesnim zajednicama pogledajte ovdje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender