17. 01. 2021.
Radovan Karadžić pred presudu: Očekujem da budem oslobođen!

Danas izricanje presude Karadžiću

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas će, nakon pet godina suđenja, izreću presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za “genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH.

Za izricanje predsude Karadžiću vlada veliko interesovanje javnosti. Akreditovano je više od 200 novinara, preko 100 predstavnika akademske zajednice i istraživača, te oko 50 predstavnika diplomatskog kora. Kako je najavljeno, cijeli prostor oko zgrade suda biće blokiran, a pristup će kontrolisati holandska policija.

Političari u Srpskoj su saglasni – bivši predsjednik Karadžić nikada nije naredio nijedno krivično djelo koje mu na teret stavlja Tužilaštvo u Hagu, zbog čega bi trebalo da bude oslobođen. Ako je prava i pravde, kažu, a ne političkog uticaja, presuda će biti oslobađajuća.

Prvi predsjednik Republike Srpske je poručio da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacio sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

Predstavnici Vlade i nevladinih organizacija Republike Srpske doputovali su u Hag kako bi prisustvovali izricanju presude. U Hag su doputovali predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević.

Delegaciju Boračke organizacije čini još 14 članova iz svih krajeva Srpske, uključujući predstavnike civilnih žrtava rata, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. U Hag su stigle i predstavnice Udruženja žena žrtava rata.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender