22. 01. 2021.
Oglasio se i visoki predstavnik: Istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti

Oglasio se i visoki predstavnik: Istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti

Oglasio se i visoki predstavnik: Istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti

Visoki predstavnik Valentin Incko ponovo je potvrdio danas svoju punu podršku radu i ciljevima MKSJ, koji sosnovali 1993. godine kao odgovor na masovna zvjerstva koja su počinjena u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Nema pomirenja bez istine i pravde. Nema ozdravljenja ako se žrtvama i svjedocima ne dopusti da iskažu užase koje su vidjeli i iskusili”, rekao je visoki predstavnik.

“Kako je rekao bivši njemački predsjednik Richard von Weizsäcker, ‘ne postoji krivica ili nevinost cijelog naroda. Krivica, kao i nevinost, nije kolektivna nego lična’. I stoga se točkovi pravde moraju okretati. Demokratska društva su složna u pogledu ove suštinske stvari. Imajući to na umu, ova presuda nam treba pomoći i dati nam snage da pogledamo istini u oči i da osnažimo kulturu sjećanja. Bez istine i sjećanja, ne može biti trajnog pomirenja”.

Visoki predstavnik takođe je pozvao sve vlasti u BiH, u skladu sa njihovom obavezom da sarađuju sa MKSJ, da se uzdrže od politizovanja i iskrivljavanja važnosti donesene presude. Dvadeset godina nakon rata, političari treba da gledaju ka naprijed i da budu fokusirani na evroatlansku budućnost BiH.

“Oni koji su svjesno odlučili da veličaju ratne zločince i da relativiziraju zlo, isključili su sebe iz osnovnih vrijednosti čovječanstva. Time su se diskvalifikovali iz civilizovanog svijeta i moraju snositi posljedice toga, a posljedica je izolacija od ostatka civilizovanog svijeta”, rekao je visoki predstavnik Incko.

“Nakon ove presude i podsjećanja na najmračnija vremena u Bosni i Hercegovini, treba da radimo na tome da osiguramo pobjedu istine, slobode i pomirenja,” zaključio je visoki predstavnik Incko. “Dugujemo to žrtvama i njihovim bližnjima. Dugujemo to Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. Naposljetku, dugujemo to budućnosti i omladini ove lijepe zemlje.”

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender