21. 01. 2021.
Umro Johan Krojf

Umro Johan Krojf

Umro Johan Krojf

Johan Krojf, legendarni holandski fudbaler i trener, preminuo je u četvrtak u 69. godini. Nekadašnjem igraču Ajaksa i Barselone u oktobru je dijagnostikovan rak pluća.

Johan Krojf je bio najbolji i najpoznatiji fudbaler one generacije holandskih igrača koja je, poslije igara na Mundijalu 1974. godine, svijetom pronela način igre od tada poznat kao totaal voetbal (totalni fudbal).

Krojf je, zajedno sa Rinusom Mihelsom, zvanično najboljim trenerom 20. vijeka, taj do tada neviđen model (baziran na presingu, visoko postavljenoj zadnjoj liniji, ofsajd zamkama, razmjenama pregršt dodavanja i, prije svega, pozicija fudbalera) donio u Kataloniju, u Barselonu. Iniciriao je ideju i stvorio osnove za kreiranje La Masije (u kojoj su prije toga bili stacionarni inženjeri koji su gradili Kamp Nou) i tako je stvoren popularni Barcajax sistem koji tako suvereno vlada svjetskim fudbalom i danas.

To je ovjekoviječeno i u njegovim čuvenijim citatima, koji se u Barseloni prenose sa pažnjom religijskih mantri.

„Vjerujem da bi igrači trebalo da budu sposobni da igraju na svim pozicijama na terenu. Svi moraju da slušaju tokom taktičkih razgovora. Lijevo krilo ne smije da spava dok trener priča o desnom beku”.

„Svi treneri pričaju o kretanju, o puno trčanja. Ja kažem da ne treba toliko da se trči. Fudbal je igra koja se igra mozgom. Moraš da budeš na adekvatnom mjestu, u adekvatnom trenutku, ni previše rano ni previše kasno”.

„Izaberi najboljeg igrača za svaku poziciju, i nećeš završiti sa snažnim timom, sa snažnom jedanaestorkom, već sa 11 snažnih jedinica”.

„Tehnika nije biti sposoban da žongliraš loptu hiljadu puta. Svako to može vježbajući. Onda možeš da radiš u cirkusu. Tehnika je dodavanje lopte jednim dodirom, pravom brzinom, na pravu nogu svom saigraču”.

Ovde možemo ubaciti još jedan Krojfov citat, koji nema direktne veze sa neprevaziđenom fudbalskom vizijom, ali je danas posebno upečatljiv: “Na neki način, ja sam vjerovatno besmrtan”.

Johan Krojf se smatra i izumiteljem jednog tehničkog pokreta, koji se po njemu i zove “Krojfov okret”.

„Johan Krojf je preminuo mirno u Barseloni, okružen porodicom poslije teške borbe sa rakom. Sa velikom tugom vas molimo da poštujete privatnost porodice tokom ovih časova tuge”, stoji u obavještenju, na tri jezika, na zvaničnom Tviter profilu Johana Krojfa.

Veliki pušač u svoje vrijeme, Johan Krojf je tokom trenerske karijere u Barseloni – kojoj je donio prvu titulu prvaka Evrope, 1992. godine na Vembliju u direktnom okršaju sa Sampdorijom – nadogradio principe koje je donio kao igrač (holandski 4-3-3 bi vrlo često preinačio u 3-4-3, što je, jasno, samo jedan od primjera).

To je bio prvi Barselonin “drim tim”, poslije koga su došla još tri – onaj Rajkardov, Gvardiolin i, naravno, ovaj Luisa Enrikea.

Tri puta je osvojio Zlatnu loptu, za najboljeg igrača Evrope. Jedan je od pet fudbalera koji su u tome uspjeli.

Kao trener osvojio je Kup pobjednika Kupova i sa Barselonom i sa Ajaksom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender