20. 01. 2021.
Znak sjećanja na NATO bombardovanje: Mi pamtimo

Znak sjećanja na NATO bombardovanje: Mi pamtimo

Znak sjećanja na NATO bombardovanje: Mi pamtimo

Skup pod nazivom „Mi pamtimo 24.mart 1999.“ održan je sinoć u Banjaluci, u organizaciji „Udruženja studenata istorije dr Dragiša Vasić“ i  udruženja  „Srbsko sabranje Baštionik“.

Na skupu je prikazan dokumentarni film „Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji  1998-2004.“ , koji je nastao na inicijativu doktoranta istorije na Prištinskom univerzitetu sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovana Aleksića i njegovih kolega Milice Stašić, Nemanje Biševca i Tamare Tomanović.

Poslije projekcije dokumentarnog filma pred punom projekcijskom salom muzičkog paviljona “Staklenac” skupu se obratio MA Jovan Aleksić koji je nešto više rekao o nastanku samog filma i problemima koji su pred Srbima sa Kosova i Metohije.

Skupu su se obratili i istoričar Predrag Lozo i Predrag Adamović koji su napomenuli kako je kod srpskog naroda izražena crta praštanja i zaboravljenja stradanja, te da se godišnjica pogroma Srba sa Kosova skromno obilježava bez veće medijske pažnje.

Poslije obraćanja organizatora i gosta iz Mitrovice, započela je diskusija u kojoj su posjetioci uzeli aktivno učešće.

Pored sinošnjeg skupa, obilježavanje godišnjice biće nastavljeno danas u 10 časova, kada će se u Hramu Hrista Spasitelja održati parastos za sve stradale u NATO bombardovanju.

(Maja Cvijanović/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender