22. 01. 2021.
Glasovi iz pozadine

Glasovi iz pozadine

Glasovi iz pozadine

Njihove glasove ste vjerovatno čuli iako su vam njihova imena nepoznata, glasove koji se nalaze u pozadini iza svjetski poznatih umjetnika i koji su muziku koju i danas slušamo učinili onakvom kakva jeste.

Darlene Love, Merry Clayton, Lisa Fischer su samo neka od imena koja se godinama nalaze na muzičkoj sceni i koja su pjevala prateće vokale nekim od najpoznatijih umjetnika.

Ove žene, odrasle većinom u religijskim porodicama svoj prvi dodir sa muzikom su imale u crkvenom horu gdje su otkrile i razvijale svoj talenat kroz gospel pjevanje.

Grupa koja predstavlja simbol moćnog ženskog vokala toga perioda, kao i značaja vokala iz pozadine su vjerovatno Ikettes. Njih su činile tri ženska prateća vokala za Ike I Tinu Turner. Svoju popularnost su dostigle 60-ih godina kada je i uloga ženskog pratećeg vokala počela da se oblikuje. Postale su senzacija – kretale su se na određen način, pjevale na određen način i ponašale se na određen način.

Tadašnja muzička scena je ostavljala malo mjesta za individualnost ljudima koji su se bavili ovim poslom.

Situacija se mijenja 70-ih godina sa razvojem britanske rok scene i koncepcijom muzike koja nema cilj samo da zabavlja već postaje i medij kojim se prenose snažne poruke.

Tako pjesma ,,Gimme Shellter” od Roling Stonsa sigurno ne bi bila ono što jeste bez snažnog ženskog vokala koji je iznio stihove ,,Rape, murder, its just a shoot away, It’s just a shoot away…”.

Taj glas pripada Merry Clayton koja je ove poznate stihove snimila nakon što je dobila poziv u sred noći. Trudna, sa viklerima na glavi, u spavaćici i kaputu našla se sa Mick Jaggerom u studiju i hit je bio stvoren.

Merry Clayton je svojim glasom doprinijela još jednom hitu – pjesmi koja je bendu Lynyrd Skynyrd donijela svjetsku slavu. Pjesma ,,Sweet Home Alabama”, napisana kao svojevrstan odgovor Neil Youngu i njegovim pjesmama ,,Southern Man” i ,,Alabama”, osvojila je muzičke ljestvice i postala hit koji se sluša i danas. Clayton je kasnije izjavila da je  bila veoma mlada i da nije shvatala značaj pjesme niti razlog zbog koga bi bilo ko htio da pjeva o Alabami. Njen muž, 19 godina stariji od nje rekao joj je tada da treba da učestvuje u tom projektu i da će poslije shvatiti njen značaj.

Drugo veliko ime ženskog pratećeg vokala je sigurno i Darlene Love koja je svoju solo karijeru započela u 40-im godinama. Trenutak koji je promijenio njen život je bio period Božića, kada je radila kao čistačica po kućama da bi imala sredstva za izdržavanje. Dok je čistila kupatilo jedne kuće, na radiju su pustili njenu pjesmu ,,Christmas Baby Please Come Home” za koju je tek godinama kasnije dobila priznanje u vidu potpisa kao vokala.

Lisa Fischer, koja i danas pjeva prateće vokale svjetskim umjetnicima kao što je Sting, osvojila je sopstvenu nagradu Gremi za pjesmu ,,How Can I Ease the Pain” 1992. godine. Lisa je jedan od primjera koji simboliše koliko je teško ostvariti se kao solo umjetnik nakon što godinama pjevate prateće vokale drugim muzičarima.

To potvrđuje i iskustvo Tata Vege, još jedne dive iz pozadine koja je sa svojih 16 godina odlučila da se bavi muzikom. Nakon nekoliko godina koje je provela u ovoj industriji, govori kako je očekivala da će judi dolaziti kucajući na njena vrata da joj ponude ugovore ali da se to nikad nije desilo. Umjesto toga kao odgovor je primala komentare da je ,,suviše stara, suviše debela i da treba da razmisli o promjeni karijere”. Iako nije posustala, nikad nije ostvarila uspješnu karijeru kao solo umjetnik.

Ako ipak niste slušali ove izvođače i ne možete prepoznati glasove o kojima se govori, vjerovatno se sjećate pjesme ,,Circle of Life” iz Diznijevog animiranog filma ,,Kralj lavova”. Upravo ovoj pjesmi su doprinijeli glasovi grupe The Waters koja je učestvovala i u radu najprodavanjieg muzičkog albuma svih vremena – albumu Thriler od Michael-a Jacksona.

Svi ovi talentovani pjevači su svojim vokalima udahnuli život i dali prepoznatljivu notu nekim od pjesama koji su dio muzičke istorije. Razlozi zbog kojih se nisu ostvarili kao uspješni solo umjetnici mogu se različito tumačiti ali jedan od njih je svakako biznis strana muzičke industrije kao i činjenica da sam glas ponekad nije bio dovoljan.

60-ih godina na muzičkoj sceni je bilo mjesta samo za jednu Arethu Franklin, za jednog ženskog gospel vokala.

Već 90-ih bilo je rijetkost da na ploči čujete prateće vokale kao i vrstu muzike koja je prethodila toj eri.

Po mnogima, snažni ženski prateći vokali su bili ti koji su, između ostalog izdvojili muzičare poput Ray Charlesa, Joe Cockera, Rolling StonsЕ, Michael Jacksona ili David Bowia.

Činjenica je da se muzička industrija mijenja kako se mijenjaju vremena. Zbog svog doprinosa muzici imena ovih individua su imena koja zasigurno zaslužuju da ostanu upamćena.

(mojKontakt, Bojana Nešković)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender