18. 01. 2021.
Marko Mišković osuđen na tri i po godine

Marko Mišković osuđen na tri i po godine

Marko Mišković osuđen na tri i po godine

Specijalni sud proglasio je krivim sina vlasnika Delta holdinga Marka Miškovića za utaju poreza i osudio ga na tri i po godine zatvora.

Miškovića će morati da plati i kaznu od osam milona dinara. On je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković osuđen je na sedam godina zatvora zbog štete nanjete putarskim preduzećima i kruševačkoj fabrici maziva “FAM Kruševac”, kao i na novčanu kaznu od šest miliona dinara, vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru mu se uračunava kaznu.

Sin vlasnika Delta holdinga ne prisustvuje izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan, dok su se Đurašković i ostali optuženi pojavili u sudu.

Ovo je prvostepena presuda, pa optuženi, njihovi branioci, kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću presuda neće biti izrečena na današnjem ročištu, jer se njemu po odluci suda, sudi u odvojenom postupku zbog zdravstvenih razloga i čeka se njegov oporavak da bi se nastavilo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je za Marka Miškovića predložilo deset godina zatvora i novčanu kaznu od milion dinara, zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i za utaju poreza.

Za vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovića, to tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora zbog oštećenja putarskih preduzeća, ali i kruševačke fabrike maziva, čiji je vlasnik bila pomenuta korporacija, kao i novčanu kaznu od milion dinara.

Za ostale optužene tužilaštvo je predložilo kazne od sedam do 12 godina zatvora, a za dvoje optuženih novčanu kaznu od milion dinara.

Presuda će biti izrečena i Dejanu Jeftiću, Ristu Ristiću, Bori Jeliću, Branislavu Jovasoviću, Ljiljani Kostić, Srđanu Filipoviću, Milutinu Gaševiću, Zoranu Mihailoviću, Zdravku Rašu, Predragu Filipoviću, Živojinu Petroviću i Jadranki Badrić.

Protiv Miškovića, Đuraškovića i još osam optuženih, krivični postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda pokrenut je 2012. zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. Slučaj u vezi sa fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu, što znači da ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender