19. 01. 2021.
Predstavljeni „Smotuljci“ Draška Sikimića

Predstavljeni „Smotuljci“ Draška Sikimića

Predstavljeni „Smotuljci“ Draška Sikimića

„Smotuljci“ – naziv je knjige Draška Sikimića, koja je večeras predstavljena trebinjskoj publici u galeriji Kulturnog centra u našem gradu.

Knjigu čini pet poglavlja, koje je Sikimić nazvao gužvanjima, a u kojima se nalaze aforizmi gdje kritikuje društvo i politički sistem, kao i ljubavni stihovi i filozofska gledišta o životu.

smotuljci omot

Prema Sikimićevim riječima, knjiga je nastajala u posljednje tri-četiri godine, a inspiracija su mu, kako kaže, bile nejasne stvari koje ga okružuju, koje je kroz pisanje pokušao da sam sebi objasni.

„Knjiga je ispala onako kako sam ja želio i planirao, a što se tiče prijema kod čitalaca nisam nešto posebno očekivao – nisam je zbog toga objavljivao – ali je reakcija mnogo bolja nego što sam mislio. Jesam malo iznenađen i drago mi je što je tako“, ističe Sikimić.

U rezenciji knjige njen urednik Milomir Bata Cvetković piše da je Sikimiću potrebno ozbiljno spisateljsko umijeće, zavidan talenat i znatno zanatsko iskustvo „da se ova nezgodna literarna forma svede na mali broj riječi, a da zadovolji svojim kvalitetom“.

„Draško Sikimić je knjigu Smotuljci ‘smotao’ na sveden način i ‘servirao’ nam nešto esencijalno, kompresovano-emotivno, bogato, a zabavno. Njegov Sizif je, ove ‘smotuljke’ izgurao do vrha brijega, na zadovoljstvo nas kao izdavača i na zadovoljstvo čitalaca“, napisao je Cvetković ispred izdavača knjige „Nove poetike“iz Beograda.

Sikimić je svoj prvjenac nedavno predstavio i u rodnom Ljubinju, a uskoro će se naći i pred publikom u Nevesinju i Mostaru.

(TrebinjeLive)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender