19. 01. 2021.
Presuda Karadžiću politički motivisana i ne doprinosi pomirenju

Presuda Karadžiću politički motivisana i ne doprinosi pomirenju

Presuda Karadžiću politički motivisana i ne doprinosi pomirenju

Vlada Republike Srpske konstatovala je danas da je prvostepena presuda Haškog tribunala protiv bivšeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića primarno politički utemeljena i motivisana, te da ne doprinosi pomirenju i jačanju povjerenja naroda i građana na prostoru bivše Јugoslavije.

Dan nakon Haške odluke, kojom je prvi predsjednik RS Radovan Karadžić prvostepeno osuđen na 40 godina, zasjedale su u Banjaluci- Vlada Srpske, u Beogradu – Vlada Srbije. Poruke jedinstvene!

Haška odluka Radovanu Karadžiću je politička, pravno neutemeljena i ne može biti upotrijebljena protiv Srba i srpskog naroda. Haša odluka Radovanu Karadžiću ne doprinosi pomirenju i jačanju povjerenja naroda na prostoru bivše Јugoslavije, jedan je od osam zaključaka s posebne sjednice Vlade Republike Srpske.

Izvršna vlast posebno potcrtava da je haška odluka izrečena protiv pojedinca, a ne naroda. Odbacuju bilo kakvu mogućnost njene zloupotrebe kojom se pokušavaju osporiti Republika Srpska i njene institucije.

Vlada je pozvala sve političke aktere u BiH da svojim izjavama i postupcima ne doprinose daljoj politizaciji prvostepene odluke iz Haga i pordubljavanju nepovjerenja naroda i građana u BiH. Da Hag ne propušta praksu i simboliku, da su Srbi glavni krivci za ratna dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka – dokazao je i jučerašnjom odlukom prvom predsjedniku Republike Srpske.

Zbog dvostrukih aršina, Vlada Srpske još jednom poziva nadležne institucije da ispitaju navode Haškog tribunala da su muslimanske snage granatirale područja pod vlastitom kontrolom, a sve zbog pažnje međunarodne zajednice. Na Trgu Republike je odlučeno da će Srpska u žalbenom postupku, a u granicama ustavnih i zakonskih ovlašćenja i mogućnosti, pomoći odbrani Radovana Karadžića.

„Obavezuje se Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica da u ponom kapacitetu sarađuje sa timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti korišćene u žalbenom postupku“, navodi se u saopštenju Vlade.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender