25. 01. 2021.
Vučić i patrijarh Irinej: Raditi na očuvanju Republike Srpske

Vučić i patrijarh Irinej: Raditi na očuvanju Republike Srpske

Vučić i patrijarh Irinej: Raditi na očuvanju Republike Srpske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ocijenili su danas da treba raditi na očuvanju integriteta Republike Srpske i podržati tu tvorevinu srpskog naroda.

Poslije razgovora u Patrijaršiji Vučić je rekao novinarima da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, ali i da poštuje integritet i identitet Republike Srpske.

“Radićemo na očuvanju kulturnog i istorijskog identiteta srpskog naroda”, rekao je premijer.

On je dodao da Srbija ne može da dozvoli ugrožavanje opstanka RS i da će se i ponašati u skladu sa time. Patrijarh je istakao da Republika Srpska treba da bude očuvana kao tvorevina srpskog naroda i da država i crkva treba da sarađuju.

“Država i crkva imaju korektne odnose. Mi poštujemo princip odvojenosti države od crkve”, kazao je Irinej i istakao da država i crkva treba da imaju prijateljske odnose.

“Ko pomaže crkvi radi za svoj narod”, rekao je on.

Sastanku koji je trajao oko sat i po, prisustvovao je i ministar pravde Nikola Selaković.

POMOĆ DRŽAVE U DOVRŠETKU GRADNjE HRAMA

Premijer Srbije Aleksandar Vućić i patrijarh srpski Irinej danas su razgovarali o nastavku izgradnje Hrama svetog Save koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude završen 2019. godine.

Vučić je poručio da će država pomoći u izgradnji Hrama i da o tome patrijarh ne mora da brine.

“Želimo da to bude velelepni hram”, kazao je premijer i istakao da to nije samo stvar crkve već je Hram svetog Save bitan i za kulturu i državu. Vučić je ocijenio da će taj hram privući mnoge ljude da dođu u Beograd i da vide i druge znamenitosti. Vučić i patrijarh Irinej su razgovarali i o prostoru za biblioteku Srpske pravoslavne crkve i rečeno je da će i za to biti nađeno rešenje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender