17. 01. 2021.
Doručak ipak nije najvažniji obrok u toku dana?

Doručak ipak nije najvažniji obrok u toku dana?

Doručak ipak nije najvažniji obrok u toku dana?

Najnovije istraživanje pokazalo je da je doručak ima znatno manji značaj za organizam u odnosu na ostale obroke nego što smo misili.

Tvrdnja da je doručak najvažniji obrok u toku dana zapravo možda nije istinita, pogotvo zato što nikada naučno nije dokazana, ističe nutricionista i stučnjak za metabolizam Džejms Bets sa Univerziteta u Batu u Velikoj Britaniji.

Bets navodi da je ovo mišljenje posljedica jake marketinške industrije koja nas svakodnevno ‘bombraduje’ reklamama u kojima se ističe važnost prvog obroka u toku dana, piše “Independent”.

Uprkos tome što se tvrdnja da doručak ‘podiže’ metabolizam i snabdijeva tijelo nutrijentima preko potrebnim za normalno dnevno funkcionisanje čini izuzetno logičnom, ovakvi zaključci su u prošlosti donošeni isključivo na osnovu opservacionih studija, kaže Bets.

Naučnik je dodao da bi u današnje vrijeme, kada cjelokupna ljudska populacija pretežno vodi sedentaran način života, doručak mogao da ima još manji značaj nego u prošlom vijeku, kada su ljudi generalno bili fizički aktivniji.

Naravno, dobro balansirani obroci bez sumnje igraju veliku ulogu u postizanju dobrih rezultata u brojnim aktivnostima poput izlazaka na ispit, učestvovanja u intervjuima ili sportskim aktivnostima, zaključuje Bets.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender