26. 01. 2021.
Šta ljudskom zdravlju radi pomjeranje sata

Šta ljudskom zdravlju radi pomjeranje sata

Šta ljudskom zdravlju radi pomjeranje sata

Zimsko računanje vremena još nam toliko teško ne pada jer spavamo sat vremena duže. Ali, ponovno pomjeranje kazaljki i ljetnje računanje, koje ove godine počinje 27. marta, stres je za naš organizam pa mu treba vremena kako bi se navikao na novi ritam spavanja i buđenja.

Kazaljke su se pomjerile u noći između subote i nedjelje, sa dva na tri sata.

Prema nekim istraživanjima tih sat vremena koliko kraće spavamo zaslužno je za osjećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj saobraćajnih nesreća jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. Naime, tijelo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vrijeme itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

Broj ljudi koji zbog srčanog udara završe u Hitnoj pomoći povećan je za oko 25 odsto u danima nakon pomjeranja sata na ljetnje računanje vremena, a većinom se radi o ženskim pacijentima, zaključili su inostrani stručnjaci. Oni koji znaju da pate od srčanih problema trebalo bi tih dana posebno da pripaze šta piju i jedu i smanje tjelesnu aktivnost, odnosno izbjegavaju napore.

Prije dvije godine Vladimir Putin je odlučio da kazaljke zauvjek ostanu na zimskom računanju vremena. Objasnio je kako promjena sata dva puta u godini štetno utiče na bioritam ljudi, ali i krava.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender