21. 01. 2021.
Haški sud je instrument politike, a ne prava

Haški sud je instrument politike, a ne prava

Haški sud je instrument politike, a ne prava

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske radovanu Karadžiću isuviše visoka i da predstavlja klasičnu manipulaciju činjenicama i zamjenu teza, čime je Haški tribunal pokazao da je instrument politike, a ne prava.
Kuzmanović je ocijenio da je Haški tribunal toliko nestabilan i protivurječno odlučuje da i prosječan pravnik vidi da čas odlučuje jedno, a čas drugo, i uvijek onako kako mu se diktira iz nekih zapadnih centara moći.

“Takav rad tribunala je odavno postao model ili kliše za donošenje presuda optuženim Srbima. Haški tribunal je kvazisud jer ga je osnovalo političko, a ne predstavničko tijelo”, poručio je Kuzmanović za “Glas Srpske”.

On je naveo da je presuda Karadžiću potvrdila da je u BiH bio građanski rat i da je to, na određeni način, bila bitka za političke ciljeve kod sva tri naroda, a nikako da je jedan narod planirao istrebljenje drugog.

Kuzmanović ističe da je Srpska funkcionisala četiri godine u punom kapacitetu prije nego što se dogodio tragičan incident u Srebrenici.

“Nema logike zaključivati nešto na osnovu tog događaja, iako ga treba i osuditi i procesuirati odgovorne, ali to nije osnov za bilo kakvu sumnju u Republiku Srpsku zasnovanu na pravu, pravdi i odlukama naroda”, rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović smatra da presuda Karadžiću nije i neće destabilizovati Republiku Srpsku, te da je definitivno uklonila svaku mogućnost da je Srpska nastala na genocidu.

“Republika Srpska je nastala na volji naroda referendumom 1991. godine, na domaćem pravu i Ustavu iz 1992. godine i na međunarodnom planu Dejtonskim sporazumom 1995. godine, a ne na nekim izolovanim tragičnim slučajevima”, rekao je Kuzmanović.

On očekuje da će se Karadžićev advokatski tim žaliti na presudu jer nije dokazana relevantna krivica u svih 10 tačaka optužnice.

“Dalji postupak treba prepustiti pravu i pravdi, a političke strasti u BiH smiriti jer nikome ne treba ćorsokaka u koji je BiH već odavno ušla”, smatra Kuzmanović.

Ako bude imalo prava i pravde, dodaje on, a pogotovo ako bude pravednog prava, onda bi moglo doći do smanjenja kazne, dok ne vjeruje u oslobađajuću presudu.

On je izrazio uvjerenje da će “neko desno krilo političkog establišmenta u Federaciji BiH” pokušati da ovaj slučaj maksimalno politizira, ali smatra da to neće imati podršku kod demokratskog svijeta uopšte.

Kuzmanović kaže da je međunarodni pritisak na Republiku Srpsku stalno prisutan, te da se može očekivati da će biti nastavljen na rukovodstvo Srpske, ali smatra da će to biti samo verbalni pritisak.

“Stvarnog sadržajnog pritiska ne može biti, budući da nema činjenica koje bi se mogle staviti kao loše na teret Republici Srpskoj”, rekao je Kuzmanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender