27. 01. 2021.
Mitovi o mineralnoj vodi u koje vjerujemo

Mitovi o mineralnoj vodi u koje vjerujemo

Mitovi o mineralnoj vodi u koje vjerujemo

Dok su jedni uvjereni da je ljekovita, drugi smatraju da ona nije ni približno zdrava poput obične vode. Oko mineralne vode često su se vodile debate i postojala različita mišljenja. Dok su jedni uvjereni da je ljekovita, drugi smatraju da ona nije ni približno zdrava poput obične vode. Donosimo vam neke od najčešćih mitova i odgovore na njih.

1. MIT: Mineralna voda ne hidrira kao obična voda Ugljik dioksid bio je razlog zbog kojeg se smaralo da mineralna voda ne hidrira kao obična, ali istraživanje je pokazalo da ovo nije tačno. Mineralna voda okrepljuje nakon napora ili trenina jednako dobro kao i obična voda.

2. MIT: Mineralna voda šteti zubima i kostima Kada se spoje voda i ugljik dioksid, nastaje ugljična kiselina koja šteti zubnoj caklini. Ali, da bi se to zaista dogodilo trebali biste piti otprilike 6 litara mineralne vode dnevno. Jedno je istraživanje pokazalo da ne postoji nikakva povezanost između mineralne vode i smanjenje smanjenje gustoće kostiju kod žena.

3. MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu Mineralna voda neće ne izaziva žgaravicu, ali može pojačati simptome već postojeće žgaravice jer izaziva osjećaj nadutosti. Ukoliko imate problema sa povišenom želučanom kiselinom, preporučljivo je izbjegavati mineralnu vodu, pogotovo nakon jela. Naime, mjehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka pa je želudačnoj kiselini lakše da se vrati u jednjak što zatim uzrokuje žgaravicu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender