19. 01. 2021.
Nikola Špirić: Stručnost mora imati prednost u odnosu na stranačku pripadnost

Nikola Špirić: Stručnost mora imati prednost u odnosu na stranačku pripadnost

Nikola Špirić: Stručnost mora imati prednost u odnosu na stranačku pripadnost

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da Republici Srpskoj ne prijeti opasnost u političkom, nego u ekonomskom smislu. Upozorio je da se kadrovska politika u javnom sektoru mora voditi na principima stručnosti i uspješnosti, a ne isključivo stranačke pripadnosti.

“Republici Srpskoj u političkom smislu ne prijeti velika ili gotovo nikakva opasnost, ali ono čega se ja bojim jeste da se Republika Srpska u ekonomskom smislu može otopiti u rukama kao gromada leda”, rekao je Špirić za RTRS.

Prema njegovim riječima , način na koji se vodi kadrovska politika generalno od Dejtona do danas, zapravo je pogubna po Republiku Srpsku, pogotovo u javnom sektoru.

“Ako nije prvi princip kadrovske politike uspješnost i stručnost kandidata koji se nude, nego samo stranačka pripadnost, onda ja mislim da smo mi došli do tačke od koje se dalje ne može. Puka podjela kadrovskih mjesta u javnom sektoru meni liči na trgovačke, a ne suštinske i programske koalicije koje mogu da rješavaju izazove koji stoje pred Republikom Srpskom u ekonomskom smislu”, ističe Špirić.

Smatra da je primjer podjele mjesta u “Srpskim šumama” najeklatantniji primjer, zbog čega se pita zašto mijenjati rukovodstva gazdinstava koja posluju pozitivno.

“Zašto se prvo ovo pitanje ne riješi sa onima koji imaju gubitak? Јa jesam za princip da se uvijek dovede bolji od postojećeg, ali ne vidim nikakvu logiku da se mijenjaju direktori tamo gdje se posluje pozitivno, a da se dovode oni koji su poslovali negativno”, naveo je Špirić.

Dodao je da je posljednji primjer za ovo njegovo reagovanje Šumsko gazdinstvo u Istočnom Drvaru, gdje se namjerava dovesti direktor koji je prethodnim funkcijama u Kupresu i Јezeru imao veoma loše poslovne rezultate i još gore odnose prema ljudima i zaposlenima.

“Ako su takvi kadrovi, koji se predstavljaju kao socijalni slučajevi, dobri za direktore u javnom sektoru, onda neka ih ministri vode u Vladu za svoje pomoćnike”, kaže Špirić.

Špirić je potvrdio da se ovdje radi o lokalnom nivou, uz opasku da se ljudi na lokalnom nivou veoma malo pitaju, jer o tom nivou odlučuje republička vlast.

“Čitav javni sektor , nažalost, tako se kadruje, i ovo je jedan od mojih upozorenja i vapaja da se tako ne čini.Takav politički i kadrovski pristup javnom sektoru doveo je do toga da je dobit javnog sektora u budžetu nula”, naglašava Špirić.

Prema njegovim riječima, na taj način se konstantno derogira i i institut javnog konkursa.

“Na nivou BiH takvu situaciju imamo na primjer u Agenciji za lijekove BiH. Godinama se obećava, a i novi kadrovi koji su tek došli na čelo Agencije obećavaju smanjenje cijena lijekova za građane što se, nažalost, još uvijek ne dešava”, rekao je Špirić.

Dakle, zaključuje Špirić, ekonomija, ekonomija, i samo ekonomija je ono što je dobra budućnost za Republiku Srpsku.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender