16. 01. 2021.
Nestanak struje

Poskupiće struja, a s njom i sve ostalo

Struja u Republici Srpskoj će definitivno biti skuplja od 1. maja. Građani će ubuduće u prosjeku godišnje da plaćaju račune za oko 25 maraka više ili dvije do tri marke mjesečno.

Ovo poskupljenje, iako je kako tvrde političari minimalno, građani Srpske će i te kako osjetiti po svom džepu, kaže Dragovan Petrović, sekretar Udruženja građana “Pokret potrošača Republike Srpske”.

Može se očekivati porast cijena prehrambenih proizvoda jer proizvođači moraju da ukalkulišu i veću cijenu struje pri izradi proizvoda. Ovo poskupnje će dovesti i do skoka cijena raznih prehrambenih, ali i drugih namirnica u Srpskoj“, ističe Petrović.

On navodi niz razloga zbog kojih nije trebalo povećavati cijenu struje.

“Građani su ove godine već imali udare na kućne budžete povećanjem cijene vode i komunalija, a sada na to dolazi i cijena struje”, kaže Petrović, prenose “Večernje novosti”.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da će povećanje cijene struje u Srpskoj biti udar i na domaće proizvođače i privrednike koji će sada morati za neki procenat povećati cijenu proizvoda jer će više novca izdvajti za plaćanje struje.

Struja je glavni pokretač prerađivačke industrije u Srpskoj. Ovo povećanje će staviti domaće privrednike u još neravnopravniji položaj sa uvoznicima jer domaći proizvođači moraju povećati cijene proizvoda, a roba koja se uvozi ostaće ista“, ističe Vasić.

Političari, prije svih predstavnici vladajuće trojke u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP RS, oprali su ruke od ove odluke i poručili da je ona bila nemonovna jer Srpska ima najnižu cijenu struje u regionu.

Sa potrošačima se slažu i u opoziciji iz koje je jednoglasno poručeno da poskupljenje struje predstavlja pravi skandal i šamar građanima od strane vladajuće snage u Srpskoj.

Predstavnici Saveza za promjene su izračunali da će poskupljenje donijeti novih 15 miliona maraka godišnje u budžet Elektroprivrede RS, i da će se na taj način sanirati gubici ovog javnog preduzeća, a sve preko leđa građana.

Predstavnici SZP pozvali su i na održavanje prijevremenih izbora zbog namjere vladajuće koalicije u RS da odobre poskupljenje električne energije.

“U 2005. godini za plate zaposlenih u Elektroprivredi izdvojeno je 112 miliona KM ili 19 odsto ukupnih prihoda, a sada se izdvaja 234 miliona ili 30 odsto ukupnih prihoda. Sada se povećava cijena struje i građani plaćaju zaposlene u Elektroprivredi RS koji su zapošljavani preko vladajuće koalicije zbog dobijanja glasova na izborima”, poručili su iz SZP.

Iz vladajuće koalicije SNSD, DNS i SP RS , poručeno je da je odluku o povećanju struje donijela Regulatorna agencija za energetiku RS i da je to nezavisno tijelo na koje se ne može uticati.

“Uz malu korekciju cijena električne energije Elektroprivreda Srpske uspjeće da sanira gubitke, posebno one koje ima termoelektrana “Gacko” i djelimično termoelektrana “Ugljevik”, izajvio je ministar energetike i predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender