25. 01. 2021.
Nova zanimanja i zanati u srednjim školama u Srpskoj

Nova zanimanja i zanati u srednjim školama u Srpskoj

Nova zanimanja i zanati u srednjim školama u Srpskoj

Likovni tehničar, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, tehničar dizajna grafike, tehničar mašinske energetike, tehničar hortikulture, agroturistički tehničar – nova su četvorogodišnja zanimanja u srednjim školama u Srpskoj.

Budući srednjoškolci moći će da se školuju i za nove zanate -zlatar, časovničar i optičar. Članovi Komisije za kreiranje upisne politike, iznijeli su i svoje prijedloge, ali do konačne liste imaju još pune ruke posla.

“Sva mašinska zanimanja, građevinska zanimanja, sve što ma veze sa tim strukama je generalno deficitarno. Imamo previše ovih četvorogodišnjih zanimanja koji ne mogu naći svoje mjesto u privredi. Bilo bi bolje da se poboljša kvalitet trogodišnjeg zanimanja i da se djeca spreme za rad u privredi. Tražili smo smanjenje broja teorijskih predmeta u korist praktične nastave”, rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

“Želje roditelja, mogućnosti za zapošljavanje nisu u nekom skladu i mi ćemo morati početi diktirati šta upisivati vodeći se onim šta se radi na zapadu, godinama se neće upisivati u to zanimanje”, objašnjava Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Zbog manjka učenika i kadrova, nepostojanja uslova u školama, neka zanimanja, poput farmaceutskog ili kozmetičkog tehničara, u pojedinim školama, biće ukinuta.

“Medicinskim školama je odboren upis broja đaka koji su tražile i to je konačna kvota”, kaže ministar Malešević.

Banjalučkoj Medicinskoj školi biće odobren upis osam odjeljenja sa trideset đaka. “Ni đak više od dozvoljenog neće biti upisan”, kune se ministar Malešević. Kaže, u zamku od prošle godine kada je odobrio upis dodatnog odjeljenja, ove, neće upasti.

” Dodatnih ove godine neće biti. I to kažem sad svima da znaju i ne trebaju vršiti pritisak niti iz Medicinske škole i slati roditelje da pišu molbu da bilo ko da saglasnost iz Ministarstva da će oni upisati takvog učenika”, poruka je ministra Maleševića.

Želje đaka i roditelja, političke partije, poslodavci, lokalne zajednice- svi učestvuju u krojenju upisne politike i sudbine budućih srednjoškolaca. Tržište rada na kraju presiječe i pokaže ko je bio u pravu.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender