16. 01. 2021.
Otmičar aviona je “ljubavni terorista”

Otmičar aviona je “ljubavni terorista”

Otmičar aviona je “ljubavni terorista”

Ibrahim Abdel Tavab Samaha, za koga se sumnja da je otmičar aviona kompanije „Interdžet“, zaposlen je kao profesor veterinarske medicine na Aleksandrijskom univerzitetu, što se može vidjeti na spisku osoblja na sajtu tog univerziteta.

Samaha je šef katedre za ispravnost hrane, pokazuju podaci sa tog spiska, prenosi Rojters.

Avion egipatske avio–kompanije otet je jutros dok je letio na liniji Aleksandrija–Kairo i prizemljen je u Larnaki na Kipru, a u međuvremenu su iz letjelice su oslobođeni svi putnici i, naknadno, još pet osoba.

U avionu je bilo 55 putnika i sedam članova posade, prenijeli su mediji, navodeći da je otmičar opasan eksplozivom.

Egipatski državni mediji tvrde da je avion oteo Ibrahim Samaha i da je on egipatski državljanin, star 27 ili 28 godina, a njegovi motivi su za sada nejasni.

Sudeći, međutim, po navodima medija i izjavama zvaničnika, otmica nema veze sa terorizmom, već sa ličnim motivima.

Egipatski poslanik Mustafa Bakri objavio je na Tviteru da Samaha traži „politički azil“, dok i egipatski državni radio javlja da otmičar traži azil na Kipru.

Kiparski mediji tvrde da otmičaru na Kipru živi bivša žena, ali dok „Sajprus mejl“ javlja da je tražio da sa njom razgovara, američka agencija „Blumberg“ tvrdi da je tražio da joj bude predato pismo.

Mediji navode i da kiparske vlasti dovode njegovu bivšu ženu na aerodrom kako bi on razgovarao sa njom, a grčki sajt „Prototeka“ navodi da joj je on spremio „pismo na četiri strane“, prenosi Tas.

Žena se, navodno, zove Marina Paraskou i živi u selu Oroklini, nedaleko od aerodroma, prenosi AFP pozivajući se na neimenovani izvor u Vladi Kipra.

Britanski „Gardijan“ prenosi komentar neimenovanog zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u Kairu koji je rekao: „On nije terorista, on je idiot. Teroristi jesu ludi, ali nisu glupi. Ovaj jeste.“

I neimenovani zvaničnik Vlade Kipra rekao je za AP: „Izgleda je je otmičar zaljubljen.“

(Sputnik)

 

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender