19. 01. 2021.
Čokorska polja: Za vikend takmičenje u daljinskom jahanju

Čokorska polja: Za vikend takmičenje u daljinskom jahanju

Čokorska polja: Za vikend takmičenje u daljinskom jahanju

Daljinsko jahanje ili endurance je maraton i veliki izazov za konje i jahače. To je takmičenje u prirodi. Cilj kod ovog takmičenje je proći dugu stazu u što kraćem vremenskom periodu, a da se konj ne iscrpljuje. Isprobava se brzina i izdržljivost konja, te jahačka kondicija i dobro poznavanje konja i terenskog jahanja.

Konjički klub „Čokorska polja“ na čelu sa predsjednikom Milutinom Jovićem želi da kroz sportske teme okupi sve sportiste i da ih zbliži kroz sve one vrijednosti koje sport nosi sa sobom . Konjički sport je sport koji podiže kvalitet življenja svih koji su u vezi sa njim, te podiže nivo olimpijskog duha. KK „Čokorska polja“ u subotu organizuje takmičenje u daljinskom jahanju.

12527887_10205793387255600_764260572_n 12922041_10205793386695586_427053497_o

„Na takmičenju koje organizujemo sada sa zajedničkom naporima Saveza konjičkih organizacija Bosne i Hercegovine i  Saveza konjičkih organizacija Republike Srpke okupljamo takmičare iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, imamo najavu i iz Slovenije i Makedonije s tim da je to još uvijek upitno . Učestovaće 12 takmičara. Veliki podsticaj za osve sportiste jeste da će na ovom takmičenju učesovati i balkanski šampion iz 2015. godine koji je ujedno bio i vicešampion Balkana u 2014. godini“, rekao je angažovani sportski stručnjak KK „Čokorska polja“ Predrag Ilić.

Čokorska polja kao klub sa infrastrukturom pored toga što imaju otvoreni manjež, zatvorenu salu za jahanje, objekte za smještaj konja, odgovarajuću opremu, odgovarajući  kadar, te plan uvođenja noćnog jahanja, takođe  imaju želju da svoje aktivnosti sem sportskog dijela prošire do onih prvih koraka, škole jahanja, rekreacije, terapijskog jahanja, sportskog nadmetanja, organizacije takmičenja, a naravno sa ciljem da ovaj region, grad Banjaluku, Republiku Srpsku, kao i Bosnu i Hercegovinu  predstave na najbolji mogući način u regionu.

„Najviše nas raduje činjenica da ćemo se svi okupiti, da ćemo zajedno sa stručnim znanjem i vođenjem predsjednice Skupštine SKooBiH Tamare i svih onih koji vode Federalni savez i Savez Republike  Srpske uspjeti da definišemo jedan ozbiljan cilj. Da probamo da aktiviramo Vladin sektor u većoj mjeri  da prepozna konjički sport kao jednu granu djelatnosti“, dodaje Ilić.

70397692 70397523

Prema riječima predsjednika Skupštine SKooBIH Tamare Ćosić, u narednom periodu KK „Čokorksa polja“ će organizovati 12 takmičenja u 5 disciplina i to prepone, dresurno jahanje, eventing, endurance i prezanje. Ova takmičenja će se održati u junu, julu i avgustu.

U januaru u organizaciji i na inicijativu KK „Čokorska polja“ organizovane su tri edukacije, za trenera, za sudiju  i za menadžera u konjičkom sportu. Edukaciju je uspješno završilo 35 osoba, od čega 11 trenera, 16 sudija i 8 menadžera. Prisustovala su i zainteresovana lica iz Federacije BiH, kao i iz Heceg-Bosne.

„Napravili smo kalendar takmičenja što po prvi put u Srpskoj podrazumijeva  takmičenje u daljinskom jahanju, to do sad nismo imali. Ove godine ćemo po prvi put u organizaciji KK „Neapolitano“ iz Srpca organizovati i prezanje, koje će biti krajem juna mjeseca“, rekao je predsjednik Saveza konjičkih organizacija RS Bojan Ugren.

Prezanje je vrlo atraktivna disciplina i pristupačna je većem broju ljudi.  SkooRS nastoji  da unaprijedi konjički sport  kroz podršku Ministarstva poljoprivrede u uzgoju konja i razvoju konjarstva. Savez je od ministarstva dobio obećanje da ćemo ove godine biti dodijeljeno 400 maraka po uzgojno vrijednom grlu lipicenerske bosansko-brdske, engleske i arapske pasmine.

„Nastojanja našeg saveza i saveza iz BIH jeste da se ukine embargo na izvoz konja. U Bosni i Hercegovini postoji veliki problem, to je prisustvo infektivne anemije kopitara, zbog koje ne možemo da izvozimo konje vani. Nastojimo da se preko Ministarstva poljoprivrede u RS izvrši uzorkovanje svih konja i da se utvrdi nivo prisustva infektivne anemije kopitara, sve i jedno grlo koje je zaraženo mora biti i eutanazirano“ , dodao je Ugren.

Ovo je zasigurno jedna dobra promocija sporta i jedan ispravan put ka vrhunskom sportskom stvaralaštvu. Bosna i Hercegovina je zamlja koja ima velike mogućnosti u ovom sportu, ima jaku reprezentaciju, koja bi  lako mogla da se nađe na ovogodišnjem balkanskom šampionatu u ekipnom plasmanu u tri zemlje Balkana.

(Maja Cvijanović/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender