25. 01. 2021.
Svaka četvrta kocka leda sadrži fekalne bakterije

Svaka četvrta kocka leda sadrži fekalne bakterije

Svaka četvrta kocka leda sadrži fekalne bakterije

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švajcarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadržava fekalne bakterije poput E.coli, pokazalo je istraživanje koje je provela udruga hemičara švajcarskih kantona (VKCS).

Rezultate kemijske analize leda iz barova širom Švajcarske prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno objavljeno objavio je u nedjelju list SonntagsBlick.

Analiza je pokazala da 26 posto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E.coli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme, prenosi Hina.

Predsjednik udruženja švajcarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uslove rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, te loše održavaju i čišćenje.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali.

No, s time se ne slaže jedno od vodećih švajcarskih udruženja za zaštitu potrošača.
Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, kazala je direktorica Sara Stalder.

Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

“Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inostranstvu, tako se moramo ponašati i u Švajcarskoj”, dodala je Stalder.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender