23. 01. 2021.
Fidel Kastro: Od Obaminih ”medenih riječi” dobićemo infarkt

Fidel Kastro: Od Obaminih ”medenih riječi” dobićemo infarkt

Fidel Kastro: Od Obaminih ”medenih riječi” dobićemo infarkt

Pismo bivšeg, ali uticajnog, predsjednika Kube nedjelju dana poslije Obamine posjete, daje, najblaže rečeno, novi ton projektu otopljavanja odnosa Amerike sa Kubom. Iako im Bijela kuća ne pridaje veliki značaj, riječi iz Kastrovog pisma imaju podršku u bazi Komunističke partije. Kakva je budućnost odnosa dojučerašnjih neprijatelja

Približavanju sa dojučerašnjim neprijateljem Fidel Kastro se nije ni protivio, ali nije mu ni prisustvovao. Svoje stavove iznio je u glasilu Komunističke partije Kube – Granma.

Pod naslovom “Brat Obama” poručuje da Kubi američki “Obama je koristio najmedenije riječi: ‘vrijeme je da prošlost ostavimo iza sebe, vrijeme je da gledamo zajedno u budućnost, neće biti lako, biće potrebno vrijeme, ali možemo taj put da pređemo zajedno kao prijatelji, susjedi i porodica.’ Svakom od nas prijeti opasnost da dobijemo infarkt slušajući njegove riječi!  Zar poslije bezobzirnog embarga koji smo izdržali 60 godina, svih onih koji su poginuli u napadima plaćenika na kubanske brodove i luke, aviona punog putnika dignutog u vazduh, invazije plaćenika i mnogih ispoljavanja sile i nasilja”, upitao je Fidel Kastro u članku.

Za Bijelu kuću Kastrove riječi su samo dokaz velikog značaja posjete.

“Bili smo vrlo zadovoljni načinom na koji je kubanski narod primio predsjednika Obamu, ali i razgovorom koji je imao sa kubanskim zvaničnicima. Prilika je da razgovaramo o dodatnim koracima za normalizaciju odnosa. Predsjednik Obama je jasno stavio do znanja da je posvećenost Amerike ljudskim pravima čvrsta kao stena i da tu nema promjena”, kaže portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Mogućim promjenama na Kubi protivi se baza Komunističke partije. Od lidera traže da se Kongres planiran za april održi tek poslije javne debate o planovima vlade da nastavi tržišno orijentisane reforme na ostrvu, navodi američki Asošiejted pres.

“Ne žele da izgube dostignuća kubanske revolucije u kojoj su živjeli 60 godina, gdje postoji besplatno zdravstvo, školstvo, ne postoje velike nejednakosti, nema ekstremno bogatih ni siromašnih, kao u okolnim karipskim zemljicama gdje Amerikanci dolaze na luksuzni turizam, a okolo je beda”, smatra novinarka Politike Zorana Šuvaković.

Tokom Obamine posjete, vjeruje Zorana Šuvaković, otopljavanje odnosa Kube i Sjedinjenih Država dostiglo je vrhunac – ali će poslije pisma starog revolucionara uslijediti makar zatišje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender