18. 01. 2021.
Nova studija otkrila zabrinjavajuće podatke o tabletama protiv bolova

Nova studija otkrila zabrinjavajuće podatke o tabletama protiv bolova

Nova studija otkrila zabrinjavajuće podatke o tabletama protiv bolova

Prema istraživanju doktora Mortena Šmita s danskog Aarhus univerziteta, lijekovi koji pomažu kod bolnog artritisa (ketonal, voltaren, brufen, ibuprofen) izuzetno su opasni za srčane bolesnike, piše Inquistr News.

Već se nekoliko godina zna da nove vrste nesteroidnih antireumatika mogu izazvati infarkt srca.

Zbog toga se neke novije vrste povlače sa tržišta. Ova studija je, međutim, ustanovila da i starije vrste ovog lijeka povisuju rizik srčanih udara. To je osobito opasno jer se u mnogim zemljama ovi lijekovi mogu jednostavno kupiti bez recepta.

Studija je proučavala veliki broj statističkih podataka pacijenata koji su uzimali nesteroidne antireumatike. Rezultati su zabrinjavajući i trebali bi ubrzati European Society of Cardiology da izda nova uputstva ljekarima da znaju koje rizike treba uzeti u obzir kada propisuju ove lijekove.

Studija je bila izuzrtno opsežna, rađena u saradnji 14 evropskih sveučilišta i bolnica i vodećih evropskih kardiologa. Objavljena je ove sedmice u European Heart Journalu.

Šmit vjeruje da postoje alternative ovim teškim lijekovima kao na primjer paracetamol, fizikalna terapija, blagi opioidi ili vrste nesteroidnih antireumatika manje rizične za srce. Smatra da je studija veliki korak za sigurnost zdravlja pacijenata.

Prošle godine američka FDA je ocijenila rizik uzimanja nesteroidnih antireumatika puno većim nego što se u početku smatralo te su upozorenja na uputstvima na lijekovima pojačana. FDA tvrdi da se i pacijenti bez istorije srčanih bolesti isto tako suočavaju sa povećanim rizikom srčanih udara.

Prijašnje studije su, osim toga, pokazale da nesteroidni antireumatici utiču na efikasnost antidepresiva i oštećuju jetru. Izuzetno oprezni moraju biti pacijenti sa upalom jetre, cirozom, bolesti bubrega i hepatitisom. Ovi lijekovi mogu izazvati čir na želucu ili dvanaestercu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender