21. 01. 2021.
Šešelj očekuje poziv, šta o njemu misli Kolinda

Šešelj očekuje poziv, šta o njemu misli Kolinda

Šešelj očekuje poziv, šta o njemu misli Kolinda

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je Vojislav Šešelj jedan od najvećih zločinaca na ovim prostorima i da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala sramotan potez međunarodnog krivičnog prava.

“Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna”, kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, prenijela je Hina.

Hrvatska predsjednica kaže da, ako se uzme u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet mjeseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštovanja prema tom sudu i radi pretnje svedjocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio optužbi zbog huškanja i podsticanja na eksterminaciju, uništavanje cijelih naroda i na genocid, to zaista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava.

“Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova”, navela je Grabar Kitarović. Isto tako, smatra, činjenica je da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to joj niko neće uzeti.

“Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela je svoj prvi i najveći poraz. I to je nepovratno. Treba razmišljati o tome”, navela je hrvatska predsjednica poručivši da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastaviće da radi sve što je, kako je rekla, u našoj moći da bi pravda bila zadovoljena. ”

Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće!”, navele ja Grabar-Kitarović.

Da podsjetimo na poruku koju je Šešelj poslao nakon oslobađajuće presude:

Na pitanje o tome kakve reakcije očekuje iz Hrvatske i BiH, Šešelj je rekao da ga to ne interesuje, ali da će oni strepiti od odgovora ako budu “bezobrazniji nego što je podnošljivo”. “Očekujem i poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u zvaničnu posjetu”, rekao je Šešelj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender