18. 01. 2021.
Šešelj: Od Haga tražim 12 miliona evra odštete i spremam se u posjetu Kolindi

Šešelj: Od Haga tražim 12 miliona evra odštete i spremam se u posjetu Kolindi

Šešelj: Od Haga tražim 12 miliona evra odštete i spremam se u posjetu Kolindi

Predsednik SRS Vojislav Šešelj je poslije oslobađajuće presude u Haškom tribunalu rekao da su sudije donijele jedinu moguću presudu sa pravnog aspekta.

“Maloprije su me obavijestili moji saradnici koju presudu je donio Haški tribunal. Pojavilo se dvoje časnih i poštenih sudija koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Odoljeli su svim pritiscima i donijeli, sa pravnog aspekta, jedinu moguću presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, general Zdravko Tolimir, koji je pogubljen u Haškom tribunalu, Radovan Karadžić i neki drugi nisu imali u Sudskom vijeću časne sudije. I oni bi bili oslobođeni”, dodao je Šešelj.

U prvom obraćanju nakon izricanja oslobađajuće presude Šešelj je rekao da je znao da će biti oslobođen svih optužbi.

“Znao sam da ništa ne mogu dokazati, rekao je Šešelj i istakao da je raskrinkao sva lažna svjedočenja i falsifikona dokumenta”, rekao je Šešelj i napomenuo da je još 2012. godine podnio zahtev Haškom tribunalu za odštetu od 12 miliona evra.

“Neću tražiti odštetu od Republike Srbije”, istakao je Šešelj.

“Moj stav prema Haškom tribunalu nije se ni za dlaku promijenio. Onog trenutka kada sam krenuo u Hag znao sam da mi nijedan zločin ne mogu dokazati. Kad sam završio svoj posao i pobijedio, nije me mnogo interesovala ni kazna. Možda sam mogao malo da dobijem, da ne bi besnili protivnici Srba”, rekao je Šešelj.

Odgovarajući na novinarska pitanja Šešelj je rekao i da je “ideja velike Srbije podjednako snažna i bez njega i sa njim”, kao i da ova presuda neće uticati na tu ideologiju.

Kako je rekao, on smatra da međunarodni tribunali nemaju pravnog smisla i da su instrumentalizovani, ali da je ovo suđenje doprinijelo skidanju ljage sa srpskog naroda.

“Skinuta je ljaga povodom prozivki za udruženi zločinački poduhvat, kao i veliki deo krivice za izbijanje građanskog rata”, rekao je Šešelj, podvukavši da bi bio osuđen da mu je sudilo vijeće kao Radovanu Karadžiću.

Na pitanje o tome kakve reakcije očekuje iz Hrvatske i BiH, Šešelj je rekao da ga to ne interesuje, ali da će oni strepiti od odgovora ako budu “bezobrazniji nego što je podnošljivo”. “Očekujem i poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u zvaničnu posjetu”, rekao je Šešelj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender