26. 01. 2021.
Uhapšene direktorice IRB-a i Agencije za bankarstvo

Uhapšene direktorice IRB-a i Agencije za bankarstvo

Uhapšene direktorice IRB-a i Agencije za bankarstvo

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktorica Investiciono – razvojne banke RS uhapšene su u Banjaluci u okviru akcije “Lavina” koju sprovodi SIPA po nalogu Tužilaštva BiH, potvrđeno je “Nezavisnim” u vrhu bezbjednosnih agencija u BiH.

Akcija je rezultat, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor. Uhapšeni su i radnici Bobar banke Petar Cacanović, Radmila Đurišić, Sonja Kurtuma, Ana Mirosavljević, bivši generalni direktor Bobar banke, te Batrić Đutišić i Zdravko Dubov.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su jutros slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu u finansijskom statusu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

U ranim jutarnjim časovima, realizovana je akcija kodnog naziva “Lavina” prema nalogu Tužilaštva BiH u kojoj učestvuje više desetina policijskih službenika Sipe uz podršku MUP-a Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Akcije Tužilaštva BiH i Sipe rezultat je višemjesečne detaljne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor.

Uporedo sa hapšenjima vrše se i pretresi osumnjičenih.

Ova lica osumnjičena su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama Republike Srpske.

Oni su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM, a ovaj iznos dostiže više od 10 odsto budžeta svih institucija BiH.

Počinioci su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta koja će prouzrokovati stečaj banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva ističu da su ovakve nezakonite aktivnosti nanijele veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru.

Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Akciji je prethodila duga i temeljna istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba ovlaštenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca iz člana i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Tužilaštvo BiH, Sipa i partnerske policijske i bezbjednosne agencije provešće sve potrebne aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela finansijskog kriminala, kojima se ostvaruje nezakonita imovinska korist u velikim iznosima za počinioca i kojima se ugrožava bankarski sektor i finansijski i monetarni sistem stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender