23. 01. 2021.
Akcija Banjalučana: Pišimo ćirilicom

Akcija Banjalučana: Pišimo ćirilicom

Akcija Banjalučana: Pišimo ćirilicom

Udruženje građana „Budi DRUGačiji“ pokrenuli su veliki projekt „Čiji sam ja, ako ćirilica nije moja?“ Članovi ovog udruženja odlučili su da na jako zanimljiv način obilježe početak ovog pojekta. Tako su postavljanjem tijela u ležeći položaj ispisali naziv njihovog projekta u želji da poruče građanima da upravo oni grade ćirilicu i da ona živi kroz njih.

„Mi GRADIMO ĆIRILICU, jer ONA živi kroz NAS. Sva njena slova napravili smo od NAS, od naših tijela, kako bismo na simboličan način pokazali da je MI gradimo, da ONA postoji samo ako mi postojimo i MI postojimo ako je redovno koristimo. PIŠIMO NAŠIM PISMOM, PIŠIMO ĆIRILICOM!”, rekao je predsjednik Udruženja Draško Stanivuković.

Prvu akciju u okviru ovog projekta članovi Udruženja su od građana tražili da na papir napišu prvu riječ koja im padne na pamet. Na ovaj način uvidjeli su koliko je od ukupno 200 ispitanika napisalo riječ na ćirilici, a  koliko na latinici.

  • 84% ispitanika je napisalo riječ latiničnim pismom;
  • 16% ispitanika je napisalo riječ ćiriličnim pismom;

Ispitanici koji su odgovarali bili su starosti od 30 godina i više.
Rezultate koje su dobili za ispitanike starosti od 15 godina do 30 su sljedeći:

  • 64% ispitanika je napisalo riječ latiničnim pismom;
  • 36% ispitanika je napisalo riječ ćiriličnim pismom;

Istraživanje je pokazalo da u glavnom gradu Republike Srpske latinično pismo vodi 64:2, što za ovo Udruženje nije pohvalno.

„Borićemo se za drugačije stanje, jer pismo je jedan od tri osnovna stuba identiteta jednog naroda, a gubljenjem našeg, nestajemo i mi kao narod. Naša politika će biti da uvijek poštujemo tuđe, a žestoko gradimo svoje“, dodao je predsjednik Udruženja.

5-8

Mladi Banjalučani već od sutra nastavljaju sa svojom kreativnošću i to sve u nadi da će sačuvati pismo našeg naroda, te inspirisati sve ljude da zajedno sa njima vrše projekt ćirilizacije.

(Maja Cvijanović/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender