22. 01. 2021.
UN proglasile 2016. godinom mahunarki

UN proglasile 2016. godinom mahunarki

UN proglasile 2016. godinom mahunarki

Zasadi mahunarki doprinose preko potrebnoj raznolikosti pri rotaciji usjeva, a pomažu i pri zaštiti i poboljšanju kvaliteta tla i izvora vode.
Mahunarke su „superhrana” koja uključuje pasulj, sočivo, leblebiju i grašak. Nevjerovatno su zdrave, pristupačne, dobre za životnu sredinu i izuzetno ukusne.

Tokom svog rasta troše manje energije i vode i proizvode manje štetnih gasova, a promjena godišnjih doba daje im prirodnu zaštitu od insekata i bolesti. Kao izvor proteina mahunarke imaju najmanje štetan uticaj na čovjekovu okolinu.

Smatraju se „superhranom” jer je ovo sušeno povrće nutricionistička energetska bomba, prepuno je proteina, vlakana, vitamina, složenih ugljenih hidrata i minerala. Bez glutena je i sadrži tri puta više folne kiseline nego kupus. Studije pokazuju da sušene mahunarke pomažu u prevenciji i držanju pod kontrolom hroničnih bolesti kao što su koronarne bolesti i dijabetes. Pomažu u borbi protiv gojaznosti.

Ovim povodom je ambasada Kanade u Beogradu je održala prezentaciju i prijem.

Prezentacije o važnosti mahunarki u svakodnevnoj zdravoj ishrani održali su dr sc. Eleonora Dupouy, saradnik za sigurnost hrane i zaštitu potrošača Regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju FAO-a, prim. dr sc. med. Mirjana Gurinović, naučni savjetnik Centra za izuzetne vrijednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu i gospodin Erik de Franciosi, izvršni potpredsjednik kanadske firme Agro-Haribec Inc.

Dr Gurinović je predstavila je mnoštvo javnosti ne tako poznatih podataka o hranljivim vrijednostima mahunarki, a iz njene prezentacije prenosimo samo djelić.

files

(lisa.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender