17. 01. 2021.
Vučić na Kosovu: Bomba me neće zaplašiti

Vučić na Kosovu: Bomba me neće zaplašiti

Vučić na Kosovu: Bomba me neće zaplašiti

Premijer Aleksandar Vučić doputovao je jutros u Leposavić, prvu tačku njegovog obilaska najvažnijih mjesta na sjeveru Kosova u kojima žive Srbi. Vučić je rekao u Leposaviću da ga bačena bomba i pucanje na halu u Zubinom Potoku, gdje danas popodne treba da govori, neće zaplašiti.

Posjetu je otpočeo u sJenci teškog napada koji se dogodio rano jutros, kada je na halu u Zubinom potoku, u kojoj popodne treba da se obrati građanima, bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja.

Vučić je pred 4.000 ljudi i rudara u rudniku “Trepča” rekao da ga incident, koji se dogodio rano jutros, neće zaplašiti niti spriječiti njegovu posjetu Kosovu. “Snažnu Srbiju ništa ne može da uplašiti. Ako je neko mislio da će me ovo zastrašiti, moram da kažem da se to neće desiti”, rekao je Vučić, prenosi “Blic”.

Nakon obraćanja rudarima i obilaska pogona flotacije, Vučić će razgovarati sa rukovodstvom “Trepče”. Tokom posjete planirano je da Vučić obiđe manastir Banjska gdje će razgovarati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom.

Vučić će u Banjskoj obići novi konak koji je u izgradnji. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji boravi na Kosovu, ocijenio je, u izjavi za Tanjug, da je riječ o terorističkom činu i da je, prema prvim policijskim saznanjima, napad izvela grupa zasad nepoznatih lica.

Premijer je, uprkos tome, tačno po planu stigao u Leposavić, a na ulazu u Trepču dočekali su ga direktor Trepče Jovan Dimkić, rukovodstvo Trepče, ministri Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, direktor kancelarije za KiM Marko Djurić, kao i srpski predstavnici u kosovskoj vladi. Nakon obraćanja rudarima i obilaska pogona flotacije, Vučić će razgovarati sa rukovodstvom Trepče. Tokom posjete planirano je da premijer obiđe manastir Banjska gdje će razgovarati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom. Vučić će u Banjskoj obići novi konak koji je u izgradnji.

U Kosovskoj Mitrovici obići će Zdravstveni centar gdje će prisustvovati otvaranju novih prostorija odjeljenja onkologije koje je finansirala vlada Republike Srbije. On će na odjeljenju hirurgije prisustvovati puštanju u rad skenera koji je takođe donacija Vlade Srbije.

Tom prilikom on će dodijeliti Zdravstvenom centru, kako je najavljeno, status Kliničko-bolničkog centra. U Kosovskoj Mitrovici premijer Vučić će obići dekanat Medicinskog fakulteta gdje će razgovarati sa zaposlenima i potom ručati sa studentima. Planirano je i da obiđe opštinu Zubin Potok. Uoči dolaska premijera Vučića duž puteva na sjeveru Kosova postavljeni su plakati sa likom predsjednika srpske vlade i bilbordi sa porukom “Predsjedniče vlade dobrodošao na srpski Kosmet”. Putevi kojima je predviđeno da se kreće premijer obezbjeđuju pojačane snage kosovske policije, a već juče u Kosovskoj Mitrovici uklonjeni su svi automobili sa ulica koje vode prema Zdravstvenom centru.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ocijenili su da je dolazak predsjednika Vlade Srbije na Kosovo i Metohiju veoma značajan kao pokazatelj da zvanični Beograd nikada neće ostaviti Srbe na Kosovu. Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da Vučićeva posjeta predstavlja poruku da su Vlada Srbije i zvanični Beograd adresa koja garantuje opstanak Srbima na Kosovu i Metohiji.

Marić je ocijenio da je to poruka da i naši univerziteti i naši zdravstveni centri i privredni subjekti poput Trepče, svi radnici i rudari nikada neće biti ostavljeni, da se i o njima misli kao o svakom drugom garđaninu bilo kog dijela centralne Srbije, rekao je Marić komentarišući dolazak premijera na sjever Kosova.

Posjeta premijera je veoma važna i značajna ne samo za Srbe već i za sve narode koji žive na KiM, ocijenio je u saopštenju dostavljenom Tanjugu predsjednik Srpske liste Slavko Simić i dodao da će ona dati dodatni podsticaj učvršćivanju mira, stabilnosti i jedinstva srpskog naroda. Vučić je prethodno na Kosovu i Metohiji boravio 14. januara 2015, kada je otvorio porodilište u Pasjanu, nedaleko od Gnjilana u Kosovskom pomoravlju.

Bila je to prva posjeta jednog predsednika Vlade Srbije od 1999. godine Kosovskom pomoravlju. Potom je posetio Štrpce, na samom jugu KiM, na Šari, a zatim Gračanicu. U Gračanici je otkrio spomenik Kralju Milutinu, ktitoru manastira Gračanica. Za Božić, 2014, takođe je posjetio Gračanicu. U maju 2013. posjetio je Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender