21. 01. 2021.
Zaštita pčela: u Francuskoj će ovi pesticidi biti zabranjeni?

Zaštita pčela: u Francuskoj će ovi pesticidi biti zabranjeni?

Zaštita pčela: u Francuskoj će ovi pesticidi biti zabranjeni?

Poražavajuće je to da se insekti oprašivači danas suočavaju sa najvećim prijetnjama ikada, a naša potreba za njima nikada nije bila veća.
Francuski poslanici počeli su početkom marta 2016. godine drugo čitanje Zakona o biološkoj raznovrsnosti, za koji se mnogi nadaju da će nadmašiti evropske standarde i zabraniti upotrebu onih pesticida koji djeluju smrtonosno na pčele, prenosi portal EurActiv.

Neonikotinoidi, kontroverzna grupa insekticida koji utiču na pčelinji nervni sistem, u centru su pažnje još od decembra prošle godine, kada je u jednom dijelu Evrope istekao moratorijum na njihovu upotrebu. U naučnoj literaturi naveliko “optuženi” za prijetnje nestankom najvažnijih oprašivača, neonikotinoidi su još u upotrebi u Francuskoj i nekim zemljama EU.

Evropska komisija je, 2013. godine, stavila dvogodišnji moratorijum na tri vrste neonikotinoida – klotianidin, imidakloprid i tiametoksam – koji se trenutno ispituje na evropskom nivou.

“Evropski moratorijum se odnosi na zabranu tek određenih materija, ali šta je sa drugima? To jednostavno nije dovoljno”, istakao je bivši ministar ekologije Delfin Bato. Francuska je u prvom čitanju propustila priliku da donese potpunu zabranu takvih hemikalija, ali ima priliku da to ispravi na drugom čitanju Zakona o biološkoj raznolikosti.

pesticide-spraying

“Mi smo u Narodnoj skupštini, tokom rasprave o Zakonu o bioraznovrsnosti, usvojili potpunu zabranu neonikotinoida. Međutim, on kao takav nije prošao. Senat je već tamo takoreći “oslabljen” jer su senatori umjesto potpune zabrane izabrali stroža ograničenja u upotrebi insekticida, a prema preporuci francuske Agencije za hranu, zaštitu životne sredine, zdravlja i bezbjednosti”, istakao je Bato i dodao da se nadaju da će ovo drugo čitanje ipak donijeti bolje rezultate jer su sada predali novu izmjenu koju su potpisala 52 člana vladajuće stranke.

Populacija divljih oprašivača je pod velikim pritiskom, u čitavoj Evropi, a zabrinjava i podatak da je broj insekata sada čak 37% niži od prirodnog nivoa.

“Dodatak, koji je podržala većina političara, zapravo predlaže da se upotreba proizvoda koji sadrže aktivne materije, iz porodice neonikotinoida, uključujući i sjemena tretirana tim proizvodima, zabrani od 1. januara 2017. godine”, istakao je Bato i dodao da bi se interesi poljoprivrednika i pčelara na ovoj temi trebala poklapati, jer čak 84% poljoprivredne proizvodnje u EU zavisi upravo od pčelara i divljih oprašivača.

Međutim, uprkos tome, razni agrarni lobiji, ali i mnoga udruženja farmera, koja se po tom pitanju podržavaju i dalje pružaju jak otpor eventualnoj potpunoj zabrani neonikotinoida. Ukoliko amandman o neonikotinoidima bude prihvaćen u francuskom parlamentu, njihovo zakonodavstvo će to staviti daleko ispred evropskog standarda.

(lisa.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender