28. 01. 2021.
Medijski porez novi udar na džepove građana BiH

Medijski porez novi udar na džepove građana BiH

Odluka Konkurencijskog savjeta: Kažnjeno mjerenje gledanosti u BiH

Iako živimo u vremenima u kojima nepravda prevladava, izuzetaka ipak ima. Dokaz je Konkurencijski savjet BiH koji se uhvatio u koštac s vrlo osjetljivim pitanjem.

Naime, nakon zahtjeva nekoliko privrednih subjekata koji se bave medijskom djelatnošću, Savjet je donio rješenje po kojem je “Audience Measurement” kao mjerač gledanosti, zloupotrijebio dominantni položaj na relevantnom tržištu pružanja usluga, piše portal Hayat.ba.

Savjet je zaključio da je “Audience Measurement” zloupotrijebio položaj tako što je uslovljavao nekoliko privrednih subjekata koji se bave medijskom djelatnošću da prihvate dodatne obaveze koje nemaju veze sa predmetom ugovora o mjerenju TV gledanosti. Zbog toga je, između ostalog, “Audience Measurement” kažnjen, a rješenjem se zabranjuju nezakonite aktivnosti ubuduće.

Zanimljivo je istaći da je “Audience Measurement” Konkurencijskom savjetu dostavio informaciju da ne posjeduje podatke o svom vlasniku, odnosno vlasničkoj strukturi “NMAM MEDIA MEASUREMENT AUDIENCE LIMITED”.

“Audience Measurement” u BiH vrši mjerenje po licenci kompanije “Nielsen”, ipak, kad je državni Konkurencijski savjet zatražio ugovor o licenci na uvid, odgovor je bio negativan uz obrazloženje da je sačinjen na engleskom jeziku i da je malo vremena za njegovu dostavu???

Konkurencijski savjet prepoznao je i druge opasnosti.

“Zbog činjenice da je privredni subjekt ‘Audience Measurement’ od strane Instituta za metrologiju trenutno jedina ovlaštena laboratorija za verifikaciju uređaja za mjerenje TV gledanosti (peoplemetara) u BiH, te da je sama verifikovala svoje uređaje bez obzira na činjenicu da laboratorija mora biti neutralna u odnosu na Protivnu stranu, postoji moguća opasnost da Protivna strana isključi potencijalne konkurente nedavanjem verifikacije za mjerenje”, navodi se u donesenoj presudi.

Pojašnjeno – ista kompanija vrši mjerenje gledanosti i verifikaciju svojih uređaja kojima se gledanost bilježi. U rješenju stoji i to da su javni emiteri u 2014. godini plaćali manje novca, u odnosu na druge televizije a u povlaštenom položaju bilo je i nekoliko agencija.

Navedeno je da “Audience Measurement” 2014. i 2015. nije imao definisan cjenovnik za pružanje usluga mjerenja TV gledanosti, a 2016. imao je samo djelimično. Utvrđeno je da su se klijenti uslovljavali da, ako ne potpišu ugovor za 2015, neće imati pristup istorijskim podacima koje su već platili prethodne godine, a upravo su te informacije ključne za poslovanje u medijskoj industriji.

Tokom postupka pred Konkurencijskim savjetom iz “Audience Measurement-a” su tvrdili da kontinuirano posluju bez dobiti ili s gubitkom. Zanimljivo je pogledati, prema dostupnim podacima, gubitke u poslovanju “Audience Measurement-a.”

2012. gubitak je iznosio 609.000 maraka.
Godinu kasnije milion i 21 hiljadu.
2014. ostvarena je dobit od 163.000 maraka.
Ukupno od 2012. do 2014. gubitak je nešto manji od milion i po maraka.

Postavljeno je i pitanje zašto uopšte “Audience Measurement” posluje, ako ne zbog profita?! Ali o tome drugom prilikom.

Zbog zloupotrebe dominatnog položaja Konkurencijski savjet izrekao je “Audience Measurement-u” kaznu od 30.000 KM, a direktoru, kao odgovornoj osobi, Damiru Avdiću 5.000 KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender