27. 01. 2021.
Postoje određeni poremećaji u isplati penzija

Postoje određeni poremećaji u isplati penzija

Postoje određeni poremećaji u isplati penzija

Imamo određene poremećaje i imamo nešto za šta smo znali da će se desiti nakon što smo “uvukli” cijelu penzionersku populaciju i dali joj status budžetskog korisnika broj jedan.

Premijerka Željka Cvijanović izjavila je da se “nada da ćemo uskoro imati uhodan sistem, sa ili bez MMF-a”, kada je riječ o redovnosti isplata penzija i plata iz budžeta, uz opasku da bi to, ipak, bilo lakše sa MMF-om.

Na podsjećanje novinara da opozicija tvrdi da budžet neće izdržati duže od mjesec dana, Cvijanović je rekla da tu priču sluša već godinama.

-Evo ja tvrdim da opozicija neće izdržati duže od mejsec dana. Ja već bar četiri ili pet godina slušam kako opozicija govori da neće biti ni plata ni penzija, ali mi svoje obaveze izvršavamo. Naravno da je došlo do određenih poteškoća, prvo – zato što nemate taj dugoročni aranžman tipa ovaj sa MMF-om i to već pune dvije godine, ali smo uprkos tome uspijevali da održavamo sistem funkcionalnim i da izvršavamo svoje obaveze, rekla je predsjednica Vlade RS.

Ona je podsjetila da je Vlada RS od početka ove godine “namjerno i svjesno” odlučila da “uvuče” Fond PIO u budžet i trezor da bi obezbijedila “apsolutnu stabilnost penzija za veliku populaciju penzionera koju sigurno nisu imali u prethodnom period”.

Efekat toga je, tvrdi premijerka, da sada penzije isplaćuju u roku od 10 dana, odnosno za sedam dana u RS i tri dana u inostranstvu, a ne za 20 ili trideset dana kako je to bilo ranije.

-Ako sa 30 dana svedete nešto ma 10 dana, to znači da ste napravili velike pomake. I naravno, kao što sam to najavljivala u decembru i novembru, sigurno je da će to izazvati određene poremećaje. Ja računam da će ti poremećaji uskoro biti otklonjeni, ali tu nema nikakvih fatalističkih scenarija koje ja slušam uporno od opozicije, a bogami i od nekih medija, istakla je Cvijanović.

Ona je najavila da će krajem ove, ili počtkom iduće sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima MMF-a na kojem će se razgovarati o budućem aranžmanu, ali i o sudbini Banke Srpske.

-Jedan od uslova, zapravo najveći uslov je taj koji se odnosi na bankarski sektor i ne samo u RS već i u Federaciji. Kad je u pitanju razrješavanje statusa Banke Srpske imali smo donekle različito mišljenje oko toga, odnosno dvije verzije moguće transformacije Banke Srpske i to je nešto o čemu ćemo uskoro razgovarati, kazala je Cvijanović.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender