23. 01. 2021.
U masovnoj utaji poreza učestovao i srpski fudbaler Darko Kovačević?

U masovnoj utaji poreza učestovao i srpski fudbaler Darko Kovačević?

U masovnoj utaji poreza učestovao i srpski fudbaler Darko Kovačević?

Bivši reprezentativac Darko Kovačević nalazi se na spisku nekoliko desetina fudbalera, FIFA funkcionera i drugih javnih ličnosti koje su umiješane u utaju poreza.

Kako prenose Panama pres, prourilo je više od 11 miliona dokumenata iz advokatske firme Mosak Fonseka (Mossac Fonseca) o izbjegavanju plaćanja poreza preko of-šor kompanija u egzotičnim zemljama.

Tako se navodi da je Darko Kovačević tokom igranja za Real Sosijeda zvanično zarađivao 1.500 evra mjesečno, dok mu je klub iz Baskije preko banaka na paficičkom ostrvcetu Niue, Panami i Britanskim djevičanskim ostrvima plaćao milion godišnje.

Među poznatim imenima iz svijeta fudbala su i suspendovani predsjednik UEFA Mišel Platini te najbolji fudbaler svijeta Lionel Mesi, koji su osnivali of-šor kompanije kako bi izbjegli plaćanje poreza u zemlji u kojoj žive.

Navodi se još dvadesetak imena, među kojima su nekadašnji reprezentativac ČileaIvan Zamorano, Argentinac Gabrijel Hajnce, aktuelni napadač Lestera LeonardoUljoa, koji su of-šor kompanije koristili kako bi izbjegli plaćanje poreza na novac koji su dobili na ime autorskih prava.

Centar priče je urugvajski advokat Huan Perdo Damijan, koji je uz pomoć bivšeg potpredsjednika FIFA Eugenija Figereda preko pomenute kompanije Mosak Fonseka kontrolisao oko sedam of-šor kompanija, a koga krivično goni SAD zbog pranja novca, mita, korupcije i finansijske prevare.

Damijan je bio i posrednik za kompaniju iz Nevade koju su vodili otac i sin Ugo i Marijano Džinkis, a koja je platila na desetine miliona dolara na posjedovanje TV prava za emitovanje FIFA događaja u Latinskoj Americi.

FIFA je potvrdila da je sarađivala sa Damijanom i Figeredom, ali da je taj profesionalni odnos okončala kada je Urugvajac optužen za korupciju.

Svijet fudbala je već mjesecima uzdrman zbog korupcije u FIFA zbog čega je uhapšeno nekoliko zvaničnika, a suspendovan je i sada već bivši predsjednik Sep Blater.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender