16. 01. 2021.
Ujedinjena Srpska: Sud i Tužilaštvo BiH podijeliti na odjeljenja za RS i FBiH

Ujedinjena Srpska: Sud i Tužilaštvo BiH podijeliti na odjeljenja za RS i FBiH

Ujedinjena Srpska: Inicijativa za izmjenu Zakona o prekršajnom postupku RS

Ujedinjena Srpska uputila je inicijativu za izmjenu Zakona o prekršajnom postupku RS.

Naime, kada nadležni organ BiH pokrene prekršajni postupak i određeno pravno ili fizičko lice oglasi krivim i novčano kazni, ta sredstva idu u budžet BiH. S druge strane, kada pravno ili fizičko lice bude oslobođeno odgovornosti, odnosno nadležni organ BiH izgubi u prekršajnom postupku, troškove postupka plaća budžet RS. U pitanju je dvostruka šteta po RS, kako zbog isplate troškova iz budžeta RS, tako i zbog izmakle dobiti, jer se uplate vrše u budžet BiH.

U pitanju je i pravni nonsens, jer RS snosi sve troškove, a nadležni organ BiH ne snosi nikakvu odgovornost. Trpi i okrivljena strana, jer sudije najčešće nisu nepristrasne jer time štite budžet RS iz kojeg primaju platu. Zbog toga se često dešava da okrivljeni, iako nisu krivi, dobiju uslovnu osudu, samo da troškovi postupka u slučaju njihovog oslobađanja odgovornosti, ne bi bili isplaćivani iz budžeta RS.

Sudije postupaju po pozitivno pravnoj regulativi kojom nije definisano da novčana sredstva proizašla iz novčanih kazni idu u budžet RS.

Shodno gore navedenom, ujedinjena Srpska predložila je i dostavila inicijativu Ministarstvu pravde RS da se ide u postupak izmjena i dopuna Zakona o prekršajnom postupku RS, u smislu da ubuduće sve kazne proizišle iz prekršajnih postupaka koji se vode pred sudovima u RS, budu isključivo budžetski prihod RS, a da svi troškovi proizišli iz oslobađajućih odluka padaju na teret ovlaštenih predlagača za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima RS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender