21. 01. 2021.
Lista “zdravih” namirnica, koje su zapravo štetne po organizam

Lista “zdravih” namirnica, koje su zapravo štetne po organizam

Lista “zdravih” namirnica, koje su zapravo štetne po organizam

Sa svih strana reklamira se i propagira zdrava ishrana, što je zaista sjajno.

Ipak, često pojedine namirnice koje smatramo zdravim, to nisu.

1. Energetske pločice Ovaj tip užine se najčešće prodaje u teretanama i centrima za vježbanje, međutim, sastojci su takvi da često ima veoma mnogo šećera sa prikrivenim imenom. Radije za užinu pojedite jabuku ili mrkvu.

2. Voćni jogurt sa 0% ili 1% masti Ovi jogurti su mamci za sve koji žele da smršaju, međutim, oni su prepuni šećera. Dobri su za osobe sa visokim holesterolom, ali su daleko od najzdravijih namirnica. Radije birajte grčki tip jogurta.

3. Smrznuti jogurt Smrznuti jogurt je zaista slasna poslastica – ali je i dalje to, poslastica. Iako sadrži jogurt nema ništa manje kalorija nego bilo koji sladoled.

4. Smuti Voće je veoma zdravo, to svi znamo, međutim, kada pomiješate nekoliko vrsta voća u kojima ima voćnog šećera možete prekoračiti preporučenu dnevnu dozu i unijeti šećera mnogo više nego što je zdravo.

5. Granule Granule imaju veoma puno šećera i masti i, iako su ukusna namirnica koja djeluje da je potpuno zdrava, nije baš tako. Zapravo, nemojte misliti da će kilogrami otići ukoliko ujutru jedete neki od kupovnih slatkih muslija.

6. Smrznuta zdrava hrana Svi koji su često u žurbi kupuju hranu koju mogu ugrijati na brzinu u mikrotalasnoj pećnici. Da bi imali privid da se hrane zdravo kupuju one koji na sebi imaju naljepnicu “niskokalorično” . Međutim, tu je zamka! Oni u sebi imaju mnogo aditiva, što složićete se, nije baš sjajno rješenje.

7. Sušeno voće Ne svo, na sreću! Kajsija, šljiva, grožđe, urme i smokve su voće kojima se ne dodaje šećer pri sušenju. Mango i borovnice, s druge strane, ne bi trebalo da jedete u velikim količinama.

8. Veganski desert Ova vrsta deserta ne sadrži u sebi životnjske proizvode, ali zato sadrži masti i ugljene hidrate. Takođe, često se u veganskim desertima nalazi kokosov šećer, koji je zdraviji od redovnog, ali ima isti efekat na krvni pritisak.

Šta bi trebalo jesti: svježe voće i povrće, kuvana jela i ukoliko baš kupite kupovno jelo, neka ono ima do 5 sastojaka. Vodite računa, ipak je zdravlje u pitanju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender