20. 01. 2021.
Mektić najavio nova hapšenja u akciji “Lavina”

Mektić najavio nova hapšenja u akciji “Lavina”

Mektić najavio nova hapšenja u akciji “Lavina”

Nastavak akcije Lavina koji će uskoro uslijediti dovešće do hapšenja odgovornih za propast Bobar banke, najavljuje ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine. Dragan Mektić kaže da će istraga, pokazati kako su svi ali ne i država, iz Bobar banke uspjeli na vrijeme da  izvuku depozite.

Propali su kaže, samo milioni javnih preduzeća i poreskih obveznika.

“I meni je vrlo vrlo čudno i daje mi to ozbiljne i osnovane indicije i sumnje da su svi uspjeli i imali neku vrstu informacije a država jedino, ne mogu da kažem da nije znala, više mi se čini da nije htjela”, izjavio je Mektić.

Mektić kaže da akcija nije bila obični medijski spektakl i istraga nije u interesu onima koji svemu daju političku konotaciju.

Nećemo tolerisati politički uticaj na pravosuđe,uzvraća predsjednik Republike. Milorad Dodik tvrdi da istraga nije posao za ministra.

“Određene nezakonitosti su se tamo dešavale i to svakako treba procesuirati. Ali mislimo da ni jedan ministar, gdje god on radio, ne bi trebalo time da se bavi. Time se trebaju baviti nadležne institucije a kada se ministar bavi to onda ima političku konotaciju. A što se tiče ataka na agenciju za bankarstvo mi to smatramo dijelom procesa koji ide za tim da se ona uruši kako bi se premjestila na nivo BiH”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Predsjednik Republike podsjeća da se istragama u Bobar banci već bavio MUP Sprske koji je otome predao i izvještaj okružnom tužilaštvu u Bijeljini. Tvrdi  da je na inicijativu SDS-a, Tužilaštvo BiH izuzelo ove predmete. U MUP-u Srpske kažu da IRB i Agencija za bankarstvo  nemaju ništa sa kriminalom Bobar banci. Ministar Lukač  tvrdi da je odgovornost na rukovodstvu banke.

“Očito je da, pošto su dostavljeni izvještaji prema određenim licima, da je postojalo mnogo propusta u vođenju te banke i malverzacija koje će na kraju dobiti svoj sudski epilog”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Priziva i ministar bezbjednosti sudski epilog, ali bi išao korak dalje. Potpuna pravda bila bi zadovoljena u svakoj priči u kojoj se utvrdi kriminal, ako bi se oduzela  protivpravno stečena imovina i vratila i državi i narodu. Zbog toga je SDS danas ponovo pokrenuo  priču o ispitivanju porijekla imovine. Predlažu da zajednička komisija oba doma bh. parlamenta  sastavi prijedlog zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

“Kroz sam rad te zajedničke komisije svi politički subjekti koji su rekli,  i u predizbornoj kampanji ili to već godinama govore, da su za odlučnu borbu protiv kriminala da se zajedno izborimo da do toga zaista dođe”, rekao je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a.

U SDS-u kažu da bi se ovaj zakon odnosio samo na imovinu izabranih zvaničnika na nivou BiH  te da se ne radi o prenosu nadležnosti.Nemaju vladajući u Srpskoj ništa protiv oduzimanja nelegalno stečene imovine, ali samo onda kada se, kako kažu,,po pravu i pravdi dokaže i kazni kriminal.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender