22. 01. 2021.
Ubijen Albanac džihadista koji je prijetio Balkanu

Ubijen Albanac džihadista koji je prijetio Balkanu

Ubijen Albanac džihadista koji je prijetio Balkanu

Albanac koji se borio na strani Islamske države, Almir Daci, ubijen je u Siriji, saopštila je njegova porodica, a prenijeli lokalni mediji.

Almir Daci (34), koji se borio pod imenom Abu Bakr el Albani, pojavio se u junu prošle godine s još nekoliko džihadista porijeklom s Balkana na propagandnom video snimku Islamske države pod naslovom “Čast je u džihadu”.

Daci je na snimku zajedno sa džihadistima iz Albanije, BiH i Sandžaka pozvao na sveti rat na Balkanu.

Nekadašnji imam iz Pogradeca, grada koji se nalazi 135 kilometara jugoistočno od Tirane, aktivno je učestvovao u vrbovanju mladih Albanaca za odlazak u Siriju, u koju je i sam otišao 2013. godine, prenijeli su albanski mediji.

Oko 90 Albanaca pridružilo se džihadistima u Iraku i Siriji od 2012. godine, što svrstava Albaniju među zemlje s najvećim brojem državljana u redovima Islamske države s obzirom na broj stanovnika, naveli su isti izvori. Petina albanskih džihadista nastradala je u borbama, prenijela je agencija Frans pres.

“Saznali smo u subotu uveče od njegove supruge da je ubijen”, rekao je za televizijsku mrežu Njuz 24 (News 24) brat nastradalog džihadiste Genci Daci i apelovao na vlasti u Tirani da se pobrinu da posmrtni ostaci njegovog brata, kao i njegova supruga i dvoje djece, budu vraćeni u Albaniju.

Mnogi džihadisti otputovali su u Siriju sa suprugama i djecom, kojima Islamska država ne dozvoljava da napuste tu zemlju.

Prema navodima policije, čak 19-oro albanske djece, od kojih najmlađe ima 14 godina, ostalo je sa majkama zarobljeno u Siriji poslije pogibije svojih očeva.

Sud u Albaniji počeo je krajem januara ove godine protiv Dacija postupak u odsustvu za terorizam.

Zajedno s njim, još devet osoba, među kojima su i dvojica imama, optuženo je za vrbovanje Albanaca za džihad i finansiranje dobrovoljnih odlazaka u Siriju. Ta grupa optužena je za slanje 70 boraca u Siriju, naveli su izvori bliski istrazi.

Za učešće u džihadu u Siriji zaprijećena je kazna od 15 godina zatvora, koja je nedavno uvedena u Albaniji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender