21. 01. 2021.

Željezničari gase lokomotive

Radnici “Željeznica RS” održaće sutra štrajk upozorenja, a ukoliko uprava preduzeća ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima je i smjena generalnog direktora Dragana Savanovića, 11. aprila će potpuno obustaviti rad.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa “Željeznica RS” Simo Cvjetković rekao je da su svi sindikati koji djeluju u ovom javnom preduzeću saglasni da stupe u štrajk upozorenja.

– Tržimo od uprave da nam do petka isplati platu za februar i topli obrok za oktobar, naknadu za prevoz i da nam dostavi nacrt sistematizacije radnih mjesta. Pored toga, tražimo smjenu direktora Savanovića i da Vlada RS pokrene odgovornost prethodnih uprava koje su u potpunosti uništile preduzeće – kazao je Cvjetković.

Sindikalci su juče razgovarali sa čelnicima preduzeća, ali im, prema Cvjetkovićevim riječima, niko nije mogao obećati da će njihovi zahtjevi do petka biti ispunjeni.

– Na štrajk upozorenja najviše smo se odlučili jer nam plata kasni, a nema nikakvih naznaka da bi uskoro mogla biti isplaćena. Nadamo se da ćemo štrajkom dobiti zarađeni novac – naveo je Cvjetković i dodao da će štrajk upozorenja trajati sat u svim organizacionim dijelovima “Željeznica”.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin rekao je da ovaj put neće odustati od ispostavljenih zahtjeva.

– Uprava nam je poručila da nema para, jer im Vlada RS nije uplatila pet grantova. Željezničari zbog neisplaćivanja plata žive na granici siromaštva i nemaju novca za osnovne životne potrebe – kazao je Marin i dodao da razmišljaju i o radikalnijim potezima poput blokade raskrsnica na kojima se ukršta drumski i željeznički saobraćaj.

Marin je naglasio da Vlada treba konačno da pokrene odgovornost svih direktora koji su “Željeznice” dovele u trenutnu situaciju.

– Mi smo primorani da kršimo zakone i da štrajkujemo i na taj način dovodimo preduzeće u još gori položaj. Nadamo se da ćemo bar štrajkom natjerati Vladu da pokrene odgovornost svih koji su uništili preduzeće – istakao je Marin i naglasio da sindikati imaju podršku svih radnika.

Savanović je rekao da nema vremena da odgovara na postavljena pitanja.

“Željeznice RS” prošlu godinu su završile sa gubitkom od 25,1 milion maraka, što je 42 odsto veći minus od planiranog. Preduzeće je negativno poslovalo i u 2014. godini, kada je imalo najveći gubitak u posljednjih pet godina od 33,8 miliona KM. Usljed dugogodišnjeg negativnog poslovanja akumulirani gubitak na kraju 2014. godine iznosio je 263,3 miliona KM. Zahvaljujući pokrivanju gubitka smanjenjem kapitala akumulirani minus na kraju 2015. godine iznosio je 43,2 miliona maraka, ali je tim potezom kapital preduzeća smanjen na samo 50.000 maraka.

Tužbe

Predstavnici sindikata “Željeznica RS” kazali su da na jučerašnjem sastanku sa upravom preduzeća nije bilo riječi o tužbama radnika zbog neisplaćenog regresa i razlike toplog obroka za 2012. godinu.

– Tražimo da nam taj novac bude isplaćen pljenidbom imovine i blokiranjem računa – rekao je Simo Cvjetković.

Ustavni sud BiH je krajem januara odbio apelaciju koju su “Željeznice RS” podnijele protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona KM, koliko iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Poslovanje “Željeznica RS” u posljednjih pet godina (miliona KM)

2015. -25,1

2014. -33,8

2013. – 23,0

2012. – 18,5

2011. – 18,5

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender