26. 01. 2021.
Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da postoji odluka iz 1998. godine tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, kojom se lideru Srpske radikalne stranke u Srbiji Vojislavu Šešelju zabranjuje ulazak u BiH, ali da mu ne može biti zabranjen ulazak u BiH ako posjeduje i državljanstvo BiH.

“Postoji odluka iz 1998. godine tadašnjeg visokog predstavnika Vestendorpa, kojim se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH. Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun i ona je još na snazi”, rekao je Incko za sarajevske medije.

On je podsjetio i na odluku o evropskim ljudskim pravima, koja kaže da se nekome ne može zabraniti ulazak u svoju zemlju, u zemlju čije državljanstvo ima.

“Ministarstvo bezbjednosti BiH treba da utvrdi da li je Šešelj državljanin BiH. Ako jeste, on ima pravo da uđe u BiH, u suprotnom, odluka o zabrani ulaska je na snazi”, naveo je Incko.

Šešelj je najavio da odmah nakon izbora koji se u Srbiji održavaju 24. aprila, namjerava da poseti Republiku Srpsku, a početkom maja bi došao i u Sarajevo.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da Šešelj, kao slobodan čovjek, ima pravo da dođe u RS.

Šešelj je u ponedjeljak Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu podnio zahtjev za izdavanje pasoša, najavivši da namjerava da već prije izbora posjeti Zagreb, iako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske 31. marta zabranilo ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka, rečeno je tada u hrvatskoj policiji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender