26. 01. 2021.

Lukač: Opozicija nema elementarno znanje o policiji

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je opozicija u Narodnoj skupštini Srpske u svojim navodima u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima pokazala elementarno nepoznavanje policijskih poslova i ovlaštenja.

“Takva ovlaštenja su oduvijek postojala od kada je policije, i u bivšem sistemu, a i sada. Izneseni stavovi nemaju veze sa materijom koja se obrađuje u zakonu”, rekao je Lukač novinarima tokom skupštinske pauze.

On je istakao da je većina ovlaštenja koja je predviđena ovim zakonom prepisana iz ranijih zakona Srpske i bivše Jugoslavije.

Lukač je pojasnio da jedino što je novo u ovom zakonu jeste dio koji se odnosi na prikupljanje obavještenja, koja su jasno određena.

“Pa zar policiji treba oduzeti mogućnost da razgovara i prikuplja obavještenja o učinjenom krivičnom djelu ili prekršaju. Kako to `stručnjaci` misle da policija završi policijski posao ako nema mogućnost da prikuplja obavještenja i razgovara sa građanima”, zapitao je Lukač.

Lukač je zapitao i kako će policija okončati posao ako ne može da privede lice za koje smatra da je počinilac krivičnog djela.

On je rekao da svi navodi i komentari opozicije predstavljaju političku priču, dodajući da ga najviše čude u tom pravcu komentari predsjednika Odbora Narodne skupštine Srpske za bezbjednost Milanka Mihajilice, koji bi po prirodi te funkcije trebalo da zna mnogo više o materiji koju ovaj zakon tretira.

Lukač je rekao da ga čude navodi Mihajilice i ostalih opoziconara o ovlaštenjima koje ovaj zakon daje predsjedniku Republike, te je pojasnio da je predsjednik Republike vrhovni komandant u uslovima neposredne ili proglašene ratne opasnosti i da kao takav mora imati informacije o bezbjednosti.

“Čovjek koji vodi Odbor za bezbjednost mora da pazi na svaku izgovorenu riječ, jer ima svoju težinu”, naveo je Lukač.

Za navode opozicije da policija ne može privremeno oduzimati predmete bez naredbe suda, Lukač je rekao da bi to značilo da policajac ukoliko zaustavi lice koje narušava javni red i mir, a koje kod sebe ima pištolj ili nož, ne može oduzeti te predmete, nego mora prvo da ide u sud i traži naredbu za to.

Opozicija je iznijela više zamjerki na ovaj zakon, navodeći da je to sistemski zakon koji treba da ide po redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku, kao i to da su ovim aktom data prevelika ovlaštenja predsjedniku Republike, da je u koliziji sa Zakonom o krivičnom postupku, kao i nekim evropskim poveljama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender