19. 01. 2021.
Trebinje: Pronađena srednjovjekovna palata u Starom gradu

Trebinje: Pronađena srednjovjekovna palata u Starom gradu

Trebinje: Pronađena srednjovjekovna palata u Starom gradu

U dvorištu Muzeja Hercegovine u Trebinju u arheološkim istraživanjima pronađena je srednjovjekovna građevina za koju se pretpostavlja da je episkopsko sjedište i palata, potvrdila je Srni arheolog Ivana Grujić.

Grujićeva je objasnila da je pronađena srednjovjekovna građevina iz 10. i 11. vijeka – impozantnih razmjera, dimenzija 20 puta 20 metara, a da su zidovi debljine 1,4 metra, pravougaone osnove, te da je zaključeno da je građevina višespratna.

„Iskopano je već dva metra dubine i ono što smo otkrili jeste da se nalazimo na prvom spratu“, rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da će na projektu, ukoliko bude odobren, angažovati još kolega i stručnjaka iz različitih oblasti.

Od pokretnih arheoloških nalaza pronađena su kasna srednjovjekovna keramika, gvozdeni predmeti, prozorska stakla i dva komada sige, koja je omalterisana.

Grujićeva je navela da je ovo nastavak istraživanja koje je 1998. godine započeo arheolog Đorđe Odavić, tadašnji direktor Muzeja, jer se i ranije pretpostavljalo da se Muzej Hercegovine nalazi na mjestu starog grada Trebinja.

„Prilikom tadašnjeg iskopavanja pronađen je ulomak rimskog nadgrobnog spomenika i dio srednjovjekovne starije građevine“, kaže Grujićeva.

Ona je napomenula da su u jesen 2013. godine sa 3.000 KM vlastitih sredstava i entuzijazmom započeli ponovo iskopavanja, a nastavili ih sljedeće godine sa sredstvima od 5.000 KM koja je odobrila Gradska uprava, dok su Hidroelektrane na Trebišnjice ustupile mehanizaciju.

Grujićeva je navela da su prije nekoliko dana počeli pripremni radovi za prava arheološka istraživanja, te da planiraju da geodeta detaljno snimi teren da bi napravili projekat i konkurisali na ozbiljnijem nivou.

Ona smatra da bi po svim pravilima ovo trebalo da bude jedan državni projekat s obzirom na to da je riječ o starom gradu Trebinju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender