24. 01. 2021.
Vikiliks: SAD platile “Panamu” za napad na Putina

Vikiliks: SAD platile “Panamu” za napad na Putina

Vikiliks: SAD platile “Panamu” za napad na Putina

Predstavnici Vikiliksa izjavili su da su SAD finansirale skandal koji je izazvan objavljivanjem dokumenata kompanije “Mosak Fonseka“.

Objavljivanje panamskih dokumenata predstavlja informacioni napad na Rusiju i Vladimira Putina lično, navodi se na portalu Vikiliksa.

Portal Vikiliks, koji objavljuje tajne dokumente, saopštio je na svom nalogu na Tviteru da je skandal, koji je nastao zbog objavljivanja dokumenata panamske advokatske firme s podacima o nelegalnim ofšor kompanijama i računima, organizovao američki Centar za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP) u saradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Sorosovim fondom.

“#PanamaPapers napad na Putina organizovao je Centar za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala. Napad je usmeren na Rusiju i bivše države SSSR-a i sponzorišu ga Agencija SAD za međunarodni razvoj i Soros“, navodi se u saopštenju.

Vikiliks tvrdi da finansiranje panamskog skandala čak nije bilo ni indirektno — sprovedeno je direktno od Vlade SAD. I ta činjenica ne može da ne utiče na reputaciju Bele kuće.

​”Američki Centar za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala može dobro da radi, ali činjenica da je Vlada SAD direktno finansirala napad na Putina preko #PanamaPapers, ozbiljno podriva njenu reputaciju“, piše u jednom od tvitova Vikiliksa.

Kako se navodi na sajtu Centra, ova organizacija zvanično je registrovana pod imenom Asocijacija razvoja novinarstva (The Journalism Development Network) u američkoj državi Merilend. U sastav Centra ulazi i niz organizacija iz istočne Evrope i bivšeg SSSR-a. Projekat Centra dobijao je i nastavlja da dobija pomoć Fonda za demokratiju UN, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i instituta „Otvoreno društvo“ (the Open Society Foundations).

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender