25. 01. 2021.

Željezničari gase lokomotive: Jednočasovni štrajk upozorenja

Predstavnici pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću “Željeznice Republike Srpske” stupiće danas u jednočasovni štrajk upozorenja radi, kako navode, zaštite ekonomskih i socijalnih prava propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

Štrajk upozorenja počinje u 12.00 časova, najavljeno je u zajedničkom saopštenju pet sindikata.

Radnici “Željeznica Republike Srpske” zahtijevaju isplatu februarske plate najkasnije do petka, 8. aprila, te narednih plata i ostalih primanja /toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao/, u rokovima koji su propisani Zakonom i Kolektivnim ugovorom.

Sindikati traže da se novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi prema stvarnim potrebama, uključujući broj i kvalifikacionu strukturu izvršilaca, uz aktivno učešće predstavnika sindikata.

Oni traže smjenu generalnog direktora i utvrđivanje njegove, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli “Željeznice Republike Srpske” u ovakvo stanje.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je Srni da će tokom jednočasovnog štrajka upozorenja radnici biti na radnim mjestima, ali da neće raditi.

Marković od Uprave “Željeznica Republike Srpske” zahtijeva da objelodani ukupna dugovanja i potraživanja ove kompanije, kao i da se navedu dugovanja Vlade Srpske kada su u pitanju grantovi.

On kaže da su dogovor o organizovanju štrajka postigli Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj i Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, dok im je podršku dao Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske zatražilo je od uprave preduzeća “Željeznice Republike Srpske” i predstavnika sindikata da u dijalogu dođu do zajedničkog rješenja problema.

Iz resornog ministarstva ističu da ne spore pravo radnika da traže svoja prava u skladu sa zakonom, te dodaju da ih je Ministarstvo finansija Srpske obavijestilo da će u narednom periodu, u skladu sa punjenjem budžeta i prioritetima u odnosu na ostala dospjela potraživanja, biti isplaćene zaostale subvencije prema “Željeznicama Republike Srpske”.

Iz Uprave “Željeznica Republike Srpske” navode da neće sprečavati radnike u održavanju jednočasovnog štrajka upozorenja ukoliko se on odvija u skladu sa Zakonom o štrajku.

“Radnici su u proteklih pet godina dobijali redovno svoje plate, a obaveze po tom osnovu izmirene su zaključno sa januarom ove godine”, navode iz uprave i dodaju da je do kašnjenja isplate redovnih primanja radnika, odnosno plate za februar, kao i toplog obroka i naknade za prevoz, došlo isključivo zbog nedostatka novčanih sredstava, za šta Uprava pokušava da nađe rješenje.

Iz uprave ističu da su pokrenute aktivnost na izradi novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta po stvarnim potrebama, uključujući broj izvršilaca i kvalifikacionu strukturu, koji treba da bude dovršen krajem ovog mjeseca i biće dostavljen sindikatima radi davanja mišljenja.

Prema ocjeni uprave, zahtjev za smjenu generalnog direktora nije legitiman, odnosno nije vezan za prava i obaveze radnika za šta sindikati imaju nadležnost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender